Vyprážaný syr = najobľúbenejšie slovenské jedlo
Vyprážaný syr je jedlo rýchle na prípravu a s hralolčekmi, zeleninou a tatárskou omáčkou podľa všetkých prieskumov vychádza ako najobľúbenejšie slovenské jedlo.
Figuruje takmer vo všetkých jedálnych lístkoch v slovenských reštauráciach.
Recept na vyprážaný syr
Pripraviť vyprážaný syr je veľmi jednoduché. Zvládne to aj človek, ktorý variť, smažiť a piecť nevie. Potrebujete tvrdý syr – goudu alebo eidam, strúhanku, múku, olej a vajíčko. Nakrájaný syr obalíte hladkou múkou, vymáčate vo vajíčku a napokon vyvaľkáte v chrumkavej strúhanke. Pripravený syr vypražíte z oboch strán v slnečnicovom oleji.
Chutí nám aj kačka, kapusta a lokše
K typickým slovenským jedlám patria aj strapačky, bryndzové halušky so slaninou, kapusta či koláče z kysnutého cesta. Opýtali sme sa šéfkuchára reštaurácie Camouflage, Martina Korbeliča. Je skutočne vyprážaný syr najobľúbenejší? "Ťažko sa mi vyjadruje k tomu, aké jedlo Slovákom najviac chutí. Prieskum som nerobil, môžem vychádzať len z menu, ktoré ponúkame. Z toho hosťom najviac chutí pečená kačka. Veľmi obľúbená je však aj červená kapusta, lokše a bryndzové pirohy. Na tej istej úrovni je asi aj spomínaný vyprážaný syr. Máme aj slovenské menu, len je hodené do nového šatu - moderne naaranžované."
Akí sme hostia
Taliani a Španieli jedia v reštaurácii ako "prasiatka", Angličania prekypujú sebavedomím. Za dobrých hostí považuje Martin Korbelič Američanov a Francúzov, pre ktorých je jedenie záľubou. Ako sa správajú v reštauráciách Slováci? "Reštaurácie si vychovávajú svojich zákazníkov. Keď je kvalitná reštaurácia s dobrým jedlom, prostredím a servisom, hostí to núti správať sa kultivovane, resp. nesprávať sa neslušne", vysvetlil Korbelič a dodal, že prirodzene sa nájdu aj takí, čo si vyžadujú prehnanú pozornosť a vkuse do niečo rýpu, frflú a nič sa im nepáči. Takí ľudia sa však nájdu v každej krajine, nielen v našej.
Text: Dana Závadová pre oŽene.sk
Foto: archív Martina Korbeliča