Presunúť na hlavný obsah

Opekačka volá - špekáčiky musia byť kvalitné a piecť sa dlho

Lifestyle

Len kvalitné špekáčiky s vysokým obsahom mäsa by si mali nad ohňom opekať ľudia, ktorí v lete dostanú chuť na tradičnú táborovú pochúťku.

Pri opekaní nie je nutné ponáhľať sa, práve naopak - špekáčik potrebuje čas na dôkladné prepečenie na povrchu aj uprostred. Pokiaľ ich ľudia nebudú na dovolenke konzumovať každý deň a priveľa, nemali by im hroziť žiadne zdravotné problémy.

"Základom opekania je kvalitný špekáčik," tvrdí prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky Miroslav Kubec. Nevhodné sú podľa neho lacné výrobky zo supermarketov, v ktorých nie je mäso, ale len sójová múka a rôzne separáty. "V podstate sa nedá opiecť, pretože sa rozsype," vysvetlil.

Nemenej dôležitá je úprava špekáčika. Je treba ho narezať do kríža na oboch koncoch zhruba do jednej tretiny jeho dĺžky, aby prostredná časť prepichnutá ražňom zostala neporušená. Špekáčiky sa nikdy nesmie opekať na priamom ohni, len v prúde horúceho vzduchu, ktorý naň stúpa smerom hore.

Najskôr sa však špekáčik musí na ohni dobre prehriať. "Nad väčší oheň sa má dať, až keď sa začne potiť a púšťať šťavu," uviedol Kubec. Potom je potrebné opekať ho za stálejo otáčania. "Šťava, čo z neho vyteká, po špekáčiku tečie a pomôže, aby sa dobre opiekol," vysvetlil.
 
Správny špekáčik má byť opečený dozlatista - chybou je, keď na povchu sčernie a vo vnútri je studený. "Ja pečiem špekáčiky dlhší čas, určite viac ako desať minút, aby skutočne boli pekne prehriate a mali správnu farbu," uviedol Kubec. Opečený špekáčik sa obyčajne jedáva s chlebom a horčicou, ľudia si naň často dávajú aj módny kečup. "Podľa Kubca by sa však viac hodil chren. "Či už jablčný, brusnicový alebo čistý chren," myslí si Kuchár.

Údeniny síce podľa odborníkov rozhodne nie sú príkladom potravín prospievajúcich ľudskému zdraviu, napriek tomu jeden či dva špekáčiky opečené v závere dovolenky alebo letného tábora zdravým ľuďom uškodiť nemôžu. Stále však treba dbať na kvalitný výrobok s vysokým obsahom mäsa. "Nikdy by však nemal prísť do styku s otvoreným ohňom," uviedol Pavel Suchánek z Fóra zdravej výživy.

Časti špekáčiku, ktorých sa dotýkajú plamene, zuhoľnatia, čo môže mať karcinogénne účinky. "Pokiaľ niekto zje mierne zuhoľnatenú špekačku raz mesačne, tak to u neho samozrejme nádorové ochorenie nevyvolá. Pokiaľ by to ale niekto konzumoval každý večer po dobu napríklad štrnásť dní, tak to už nejaké dôsledky mať môže, minimálne zhoršené trávenie a bolesti brucha," uviedol Suchánek.

Spálenú časť údeniny by preto mali ľudia radšej odrezať a vyhodiť, nikdy ju nekonzumovať. Rodičia by podľa Suchánka mali dbať na to, aby deti dostávali len špekáčiky s nízkym obsahom soli a nasýtených mastných kyselín - pozor na slané údeniny by si mali dať aj ľudia s nízkym krvným tlakom. Špekáčiky nerobia dobre ani ľuďom s chorým žlčníkom. 

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK