Jesenné menu: Panenka na maslovom zemiaku s julienne zeleninou
Farebná jeseň je pestrá aj na tanieri.
Príprava: 35 - 45 minút
Pre 4 osoby potrebujeme:
800 g odblanenej bravčovej panenky
150 g mrkvy
150 g petržlenu
8 stredne veľkých zemiakov
250 g masla
olej
soľ
korenie
cukor
demiglase (alebo iná silná mäsová omáčka)
Postup:
1 V šupke uvaríme zemiaky, ktoré necháme vychladnúť, očistíme a po dĺžke orežeme z oboch strán, aby sa zemiak dal položiť na tanier a aby sa naň dala položiť panenka.
2 Na rozpálenej panvičke na veľkom plameni opečieme zo strán okorenenú a osolenú panenku a to iste urobíme ešte raz na pomalom plameni. Potom ju dáme do rozpálenej rúry piecť pri teplote 200 °C na približne 10 - 12 minút.
3 Kým sa panenka pečie, mrkvu a petržlen nakrájame na jemné rezančeky a spražíme na masle a troške oleja, pokiaľ zelenina nezmäkne, dochutíme ju cukrom, soľou a korením.
4 Vopred pripravené zemiaky uložíme na panvicu s roztopeným maslom a necháme piecť do zlatista z oboch strán.
5 Julienne - zeleninu nakrájanú na tenké rezančeky uložíme na stred taniera, na ktorú položíme maslový zemiak a na zemiak uložíme upečenú panenku, ktorú prelejeme demiglasom či výpekom z panenky. Ozdobíme bylinkami, napríklad tymianom.
Náš tip:
Namiesto zeleniny julienne môžeme podávať aj so špargľou na masle alebo anglickou zeleninou na pare.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Martin Slanina, šéfkuchár reštaurácie Pútnický mlyn v Marianke
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu