Presunúť na hlavný obsah

Čo ste (zrejme) nevedeli o pive

Recepty

Pre niekoho osviežujúci nápoj počas teplých letných dní, pre iného zas tekuté zlato s prekvapivo zaujímavou históriou. Tento nápoj rôznej sily, chuti a kvality je však pre celé generácie priam národným pokladom, ukrývajúcim množstvo zaujímavých informácií.

 

  • História piva siaha až do Mezopotámie, konkrétne do obdobia 700 rokov pred Kristom.
  • S nástupom antiky sa na pivo mierne pozabudlo, pretože Rimania a Gréci dávali prednosť vínu, Kelti zas medovine. 
  • Len Germáni a Vikingovia mu ostali verní, nakoľko v severských oblastiach sa vínu nedarilo, avšak obiliu áno.
  • Najväčším producentom piva je Čína, ktorá vyrába 20% z celkovej svetovej produkcie a až po nej nasleduje USA a Rusko.
  • Najpredávanejšou značkou piva je Heineken.
  • Najväčším pivným festivalom je Oktoberfest v Mníchove.
  • Základnou surovinou na jeho výrobu je voda a  napríklad na liter piva sa spotrebuje až 8 litrov tejto čírej tekutiny.
  • Medzi ďalšie, nemenej dôležité suroviny na jeho výrobu patrí obilný slad, voda, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.
  • Podiel alkoholu v pive sa pohybuje v rozmedzí od 0,5 – 10%.
  • Pivo rozdeľujeme do troch kategórií: výčapné, ležiak a špeciálne.
  • Hlavným rozdielom v ich zložení je obsah extraktu pôvodnej mladiny a jeho farba.
  • Samostatnou kategóriou je tzv. tankové pivo, ktoré sa v špeciálnych cisternách preváža do reštaurácií a tu sa skladuje v nerezových nádobách – tankoch.
  • Ideálna teplota piva je 7 stupňov Celzia. 
  • Dôležitým znakom pre odlíšenie je samozrejme farba. Čím tmavšie je pivo, tým sladšiu a karamelovú chuť má.
  • Množstvo oxidu uhličitého v jednom pive sa pohybuje v množstve päť gramov na liter. Oxid uhličitý vzniká už pri kvasení a v hotovom pive sa ho pre ľudské telo nachádza priam ideálne množstvo. Tlakovaním do sudov sa ale množstvo plynu zvyšuje. Zbaviť sa ho možno len správnym čapovaním piva.
  • Práve únik plynu z prirodzeného kvasenia vytvára penu.
  • U piva bez chemických prísad by mala pena padať zhruba štyri minúty. Pokiaľ vydrží dlhšie, je to podozrivé a nápoj pravdepodobne obsahuje chemické látky, ktoré v ňom nemajú čo hľadať.
  • Pokiaľ to s pivom nepreháňate, môže mať na váš organizmus skutočne blahodarné účinky. Obsahuje horčík, draslík, kyselinu listovú, ale i vitamín B. Samotných ochranných polyfenolov má dokonca viac, než červené víno. 
 

Ktoré pivá sú najznámejšie?

Lambik – pôvodom belgické pivo, ktoré chuťou pripomína Chardonay
Stout – nechladené čierne britské pivo
Porter – čierne pivo pôvodne z Londýna, podávané pri 13-tich stupňoch Celzia
Pils – prvotriedny svetlý ležák s chmeľovou chuťou
Märzen – stredne silný ležák so sladovou vôňou, známy predovšetkým z nemeckého Oktoberfestu
Guinness – najslávnejšie dublinské čierne pivo
Trappist – silné kvasnicové pivo pôvodom z Belgicka, pripravované trapistickými mníchmi