TOP potraviny pre lepší zrak
S receptom na zdravé oči sa väčšina z nás oboznámila už v detstve. „Chceš zdravé oči? Jedz mrkvu!“ Presne to sme počúvali od skúsenejších dospelých. Hoci je vplyv chutnej zeleniny na orlí zrak nepopierateľný, zďaleka nejde o jedinú potravinu s podobnými účinkami. I keď ani správna životospráva vás pred očnými problémami vždy neuchráni, aj prevencia má svoj význam.
Ovocie a zeleninu nemožno opomenúť ani v prípade zdravých očí. Spomínaná mrkva má vysoký obsah karoténu, z ktorého v tele vzniká vitamín A, chrániaci zrak pred šerosleposťou. Čučoriedky sú známou zásobárňou antokyanínov, ktoré zlepšujú videnie v noci. Aké ďalšie potraviny stoja ešte za zmienku?
Sója
Alebo ak chcete, základná potravina vegetariánov. Obsahuje nielen mastné kyseliny a fytoestrogény, ale i celý rad protizápalových látok, vrátane dôležitého vitamínu E.
Vajcia
Predstavte si, že „zlý“ žĺtok pomáha chrániť zrak pred vznikom šedého zákalu. Nájdeme v ňom totiž zdraviu prospešný luteín, lecitín, cysteín a ďalšie zlúčeniny s obsahom síry. Všetky tieto zložky prispievajú k ochrane zrakových orgánov.
Olivový olej
Kvalitný olivový olej prospieva nielen očiam, no odporúča sa ním nahradiť maslo, ale i ďalšie nezdravé tuky. Podľa odborníkov na výživu vám bude organizmus vďačný, ak tak urobíte aspoň občas.
Víno
S jeho množstvom to síce netreba preháňať, no vedci zastávajú názor, že v malých dávkach má pre ľudský organizmus blahodarný vplyv. Okrem kvanta už dobre známych benefitov, zabezpečuje lepšiu cirkuláciu krvi v očných tkanivách.
Cesnak, cibuľa, kapary
I tieto potraviny sú, podobne ako vajcia, bohaté na síru. Tá je dôležitá pre tvorbu antioxidantu glutatiónu, prospešného pre celé telo, nielen oči.
Špenát, kapusta
Listová zelenina je vo všeobecnosti bohatá na látky, ktoré chránia sietnicu oka napríklad pred zákerným ultrafialovým žiarením.
Ryby z chladných morí
A tých nie je zrovna málo. Sardinky, treska, makrela, tuniak. Všetky sú zdrojom mastných kyselín, známych pod skratkou DHA. Tie podporujú stavbu bunkových membrán. Ich konzumácia sa odporúča predovšetkým v prípade syndrómu suchého oka.