Najlepšia reštaurácia na svete
Ak si chcete pochutnať na najlepšej hline na svete, choďte do Kodane. V rámci udeľovania ocenení S. Pellegrino’s World’s Best Restaurant 2011 sa totiž najvyššia priečka - tak ako minulý rok - ušla dánskej reštaurácii Noma pod vedením Reného Redzepiho. Na rozdiel od svojich konkurentov po celom svete pripravuje svoju "hlinu" zo sušeného sladu a piva. Ale to rozhodne nie je jediné lákadlo, kvôli ktorému sa vám oplatí navštíviť reštauráciu Noma.
Ocenenia S. Pellegrino’s World’s Best Restaurant 2011 sa udeľujú na základe hlasovania stoviek kuchárov, reštauratérov a novinárov. A Noma sa na čelo rebríčka päťdesiatich najlepších reštaurácií na svete dostala po druhý raz za sebou. Pozornosť však púta od svojho otvorenia v roku 2003.
René Redzepi so skúsenosťami z reštaurácií French Laundry, El Bulli či Jardin des Sens, ocenených Michelinovou hviezdou, sa totiž rozhodol ponúkať svoj vlastný pohľad na škandinávsku kuchyňu s inovatívnym gastronomickým chápaním tradičných kuchárskych metód. Moderné vzkriesenie tunajšej kuchyne prebieha za pomoci tých najlepších surovín, ktoré sa dajú nájsť v tejto oblasti našej planéty - napríklad byliniek z dánskych lesov, rýb zo Severného mora, krabov, mušlí a langúst z Faerských ostrovov, lososov z Islandu či pižmona a vody z Grónska. No nech už si v Noma objednáte hocičo, na tanieri to objavíte v úplne novom a prekvapivom kontexte. Napríklad tam, kde iní pridávajú do jedla víno, Noma používa pivo, ovocné šťavy a ocot.
Počas sezóny hrajú hlavnú úlohu na tanieri čerstvá zelenina, bylinky, korenia a lúčne kvietky. A spomínaná "hlina" sa tu servíruje v terakotových hrncoch, pričom ju zdobia čerstvé redkvičky, ktoré sú v nej zasadené. V Redzepiho kuchyni na prízemí renovovaného skladu z 18. storočia v kodanskej štvrti Christianshavn si potrpia na poctivú prácu. Okrem iného to znamená aj to, že údené pokrmy sa pripravujú vo vlastnej údiarni, to, čo je naložené v octe, sa nakladá tu, to, čo je sušené, sa suší tiež tu a podobne.
Kuchári si dokonca pripravujú svoj vlastný ocot. To všetko samozrejme za použitia tých najkvalitnejších kuchynských zariadení a techník. Po kulinárskeho Oscara si do Londýna išli po prvý raz minulý rok. A keď jeden z ich kolegov, umývač riadu Alieu z Gambie, nedostal načas víza a musel zostať doma, na slávnostnom ceremoniáli si šťastnejší členovia tímu natiahli tričká s jeho portrétom. Z kuchyne Noma môžete teda očakávať čokoľvek. Ale ak sa vaša predstava o stravovaní mieša s olivovým olejom, foie gras, čiernymi olivami či sušenými rajčinami, radšej sa najedzte niekde inde.