Voňavá jeseň: Pochúťky na hodoch
Človeku je za letom hneď menej smutno, keď si uvedomí, čo ho čaká v prvých jesenných dňoch. Po mestách i dedinách sa rozkladajú počas víkendov stánky a kolotoče a vzduch napĺňajú vône sladkého burčiaku, lokší, cigánskej a iných lákadiel.
jedlo,chute,lokse,hus,kacka,kulinarske,lahodky,speciality,jedlo,isifa,
Možno ste typ človeka, ktorý si rád vychutnáva dobré jedlo v autentickej atmosfére, keď mu za chrbtom bliká autodrom, okolo lietajú deti s cukrovou vatou a každú chvíľu mu niekto pristúpi v tej tlačenici topánku. V tom prípade si tieto dni užívate, pretože hody, vinobranie či jarmoky sú v tomto období každú chvíľu. Okrem typických kolotočov a strelníc, ktoré sú pútačom skôr pre mladších, ponúkajú jedlá, ktorým sa len ťažko odoláva. Kto počíta kalórie, asi sa hodom radšej oblúkom vyhne, alebo si na nich odkrúti skúšku silnej vôle. Ak však nebudete podnikať turné po všetkých hodoch vo vašom meste, nič sa nestane, keď si párkrát z ich ponuky vyberiete.
Milovníci sladkého si prídu na svoje v stánkoch s tvarohovými štrúdľami, kusiskami tureckého medu, všakovakých krowiek na váhu, pelendrekov a, samozrejme, lokší plnených orechmi, makom či lekvárom. Do sladkej vône sa mieša vôňa pečených klobások s baraními rohmi, cigánskej v žemli, omastených lokší s husacou pečeňou. Všetko jesenné lákadlá, ktoré by vás mali vytiahnuť s celou rodinou z obývačiek von na vzduch. Vyraziť na takúto akciu je celkom príjemný spôsob, ako na chvíľu uniknúť stereotypným dňom či večerom. Ak chcete vyvetrať aj deti, vyberte sa na hody skôr doobeda alebo tesne poobede, pretože večery patria mladistvým, ktorí práve objavujú krásy nedozretého vína.
Podľa encyklopedických článkov hody slúžili okrem iného aj na obnovu spoločenských kontaktov a nadväzovanie nových známostí. Môžete si teda brať príklad a popri vyjedaní papierových tácok pohľadom sondovať okolie, či nezazriete niekoho zaujímavého. Sú to miesta, kde býva najmä v neskorších hodinách veľmi veselo, a práve preto sa vám možno bude hodiť zopár tipov. Pamätajte na to, že oči vládzu jesť oveľa dlhšie, ako váš žalúdok. Ak vám nebude zle z jedla, ešte stále je tu burčiak. A ak vás nezradí ani ten, urobí to v kombinácii s prebytkom jedla a burčiaku veľká reťazovka, ktorej na hodoch odolá len málokto.