Presunúť na hlavný obsah

NAJLEPŠIA REŠTAURÁCIA V MACAU

Recepty

Pokiaľ plánujete návštevu "ázijského Las Vegas", určite by ste si mali vyhradiť čas aj na návštevu novej pýchy hotelovej siete Wynn Macau. Neďaleko ústia Perlovej rieky do Juhočínskeho mora totiž otvorila svoju zatiaľ najambicióznejšiu reštauráciu. Volá sa Golden Flower a jej vznik sa spája nielen s neúnavným hľadaním najlepších kuchárov na čínskej pevnine, ale aj s príbehom návratu syna k otcovi.

Golden Flower je pozoruhodná po každej stránke, ale jej najväčšia sila spočíva v kolektíve "najvyšších dôstojníkov čínskej kulinárskej armády". Otvoreniu podniku predchádzala nielen renovácia priestorov za milión dolárov, ale aj hľadanie tých najlepších kuchárov, ktoré, mimochodom, trvalo dva roky. Ale oplatilo sa. Na čelo reštaurácie sa postavil Majster Liu Guo Zhum, ktorý svoje šéfkuchárske umenie zdokonaľuje viac ako štyri desaťročia a napríklad v časoch svojho pôsobenia v pekingskom Grand Hoteli varil aj pre jeho Veličenstvo britskú kráľovnú či Henryho Kissingera. Jeho výuku majú za sebou stovky nových kuchárov, pričom niektorí z nich sa po rokoch zbierania skúseností v najprestížnejších reštauráciách v Číne opäť vrátili k nemu práve do Golden Flower.
Majter Liu sa vždy špecializoval  na sečuánsku kuchyňu ako aj kuchyne Tan a Lu a ich tradície stráži doteraz. Dnes zodpovedá za všetky aktivity týkajúce sa čínskej kuchyne v rámci celej siete Wynn Macau so špeciálnym dôrazom na reštauráciu Golden Flower. Spôsoby úpravy  Tan začal vyučovať v osemdesiatych rokoch minulého storočia, po smrti svojho učiteľa. Liu je však nielen uctievačom tradícií, ale aj inovátorom, takže svojich žiakov povzbudzuje k tomu, aby známe recepty stále zdokonaľovali a vytvárali ďalšie. Štrnásť rokov pôsobil Liu ako šéf kuchyne v novom pekingskom Grand Hoteli. Podporoval nové talenty, vytváral nové koncepty a strážil kulinárske tradície severnej Číny. Medzi jeho žiakov sa zaradil aj jeho syn Liu Jie. Po spoločnom pôsobení v pekingskom Grand Hoteli sa však ich cesty rozdelili. Majster Liu prijal miesto šéfa inštruktorov v čínskom kulinárskom inštitúte v Hongkongu a jeho syn sa postavil na čelo kuchyne hongkongského Jockey Clubu, kde jedlá kuchyne Tan varil pre mnohé čínske celebrity. Po rokoch sa otec a syn znova stretli - v Golden Flower. Liu Jie v rodine svojho otca reprezentuje už tretiu generáciu šéfkuchárov, ale tvrdí, že svoju kuchársku vášeň ešte len začal rozvíjať. Stimulom boli nadšení hostia.
Aj ďalší kuchári v Golden Flowers sú bývalými žiakmi Majstra Liu: Wang Yong má na starosti manažment, Bai Ying zasa jedlá kuchyne Lu. Je to najstarší člen kulinárskej brigády a pod vedením Majstra Liu pracuje už od roku 1980. Varil nielen v najprestížnejších reštauráciách Číny, ale aj v Japonsku a Francúzsku. Shi Wei Dong šéfuje v Golden Flower sečuánskej kuchyni. Chen Hai Song sa špecializuje na Dim Sum. Zhang Xiao Xin má pod palcom studenú kuchyňu, kde uplatňuje bohaté skúsenosti získané za dvadsať rokov práce v päťhviezdičkových hoteloch. Je to najväčší umelec tohto kolektívu a zodpovedá za najvyberanejšie špeciality reštaurácie. Ren Jie pochádza z kuchárskej rodiny a hoci je najmladším v Golden Flowers, má už veľa profesionálnych skúseností.
Prepychová reštaurácia Golden Flower je oslavou života historickej dynastie Tan, čo sa prejavuje nielen na jedálnom lístku, ale aj na dizajne interiéru. A ak si rovnako ako na lahodné jedlo potrpíte aj na súkromie, stačí si vybrať: Golden Flower ponúka aj dve súkromné jedálne.