NÓRSKO: KRAJINA FJORDOV A VODOPÁDOV
Zdá sa vám letná dovolenka pri mori nudná a potrebujete zmenu? Skúste sa vybrať do krajiny, ktorá je na severozápadnom cípe Európy, no aj napriek tomu tam v lete teplota vystúpi aj nad 25°C. Do krajiny, ktorej dominantami sú vodopády, hory, fjordy, ľadovce a ostrovy. A možno sa vám podarí stretnúť aj bájnych škriatkov Trolov. Spoznajte krásy Nórska.
norsko,oslo,sever,europa,fjordy,dovolenka,cestovanie,zivotny styl,visitnorway,
Nórske kráľovstvo vďaka svojej rozmanitosti ponúka široké možnosti na aktívne strávenú dovolenku. Od lyžovania, cez turistiku, cyklotúry až po golf. Ten môžete počas polárnych dní hrať dokonca v noci, pričom stále vidíte slnko. Na svoje si prídu aj rybári, pričom si môžu vybrať lososy a pstruhy v riekach alebo tresky v mori. Medzi najznámejšie turistické atrakcie patrí Nordkapp (Severný mys), ktorý je najsevernejším bodom európskej pevniny. Milovníci laponskej kultúry si na svoje prídu vo Finnmarku, ktorý je oficiálnym územím Laponcov. A to aj napriek tomu, že čoraz viac z nich sa postupne sťahuje do hlavného mesta Osla. Počas dovolenky v Nórsku by ste si mali určite pozrieť najstaršiu stredovekú gotickú katedrálu v Trondnemalil, ktorá je najstaršou cirkevnou stavbou v Škandinávii. Samostatnou kapitolou je hlavné mesto Oslo. Tu zaujme určite moderná budova opery postavená zo skla, ocele a betónu na vode v prístave Bjørvika. Čo sa týka ubytovania, krajina ponúka širokú škálu, od luxusných hotelov až po izby v súkromných domoch. Svoje čaro majú malé hotely a penzióny postavené z kvalitného starého dreva. Počas letnej turistickej sezóny je lepšie, keď si nocľah objednáte vopred. Návšteva Nórska v sebe zahŕňa aj bohaté kulinárske zážitky. V posledných rokoch čoraz viac nórskych kuchárov vyhráva medzinárodné prestížne súťaže, čím pomáhajú zvyšovať úroveň miestnych reštaurácii a vytvárať modernú kuchyňu postavenú na tradičných nórskych produktoch. Miestna kuchyňa je postavená najmä na rybách. Na každom rohu nájdete údeného alebo nasoleného lososa a pstruha. Nemenej chutné sú aj ostatné miestne ryby – treska, platýz alebo slede. Pre milovníkov mäsa sú pripravené špeciality zo soba, losa, jeleňa alebo tetrova. Obľúbeným jedlom je nasolené alebo údené mäso (spekemat) v podobe šunky a sušených klobás. Spekemat sa podává s tenkými chrumkavými plátkami chleba, kyslou smotanou a miešanými vajíčkami. Miestni obyvatelia odporúčajú tento pokrm zapiť nórskym pivom alebo miestnou pálenkou. Aj na vegetariánov sa v tejto krajine myslelo. Lahôdkou je špeciálne pripravovaný kozí syr (brunost). Tento sladký hnedý syr síce nie je za hranicami známy, Nóri ho však milujú.