VÝNIMOČNOSŤ BELGICKÝCH PÍV
Belgičania tvrdia, že kto neochutnal ich pivo, netuší, ako skutočne chutí tento lahodný nápoj. Pivo má v tejto krajine svoju dlhoročnú tradíciu. Na jeho výrobe sa podieľali mnísi, ktorým v čase biedy nahrádzal chlieb. Kedysi recept tohto chutného nápoja tajili, no dnes vás radi prevedú po kláštoroch, kde ho vyrábajú. Produkcia takéhoto piva je obmedzená a vďaka tomu zostáva jeho kvalita nezmenená. Ak belgické pivá ochutnáte, prekvapia vás svojou špecifickou chuťou a výrobcovia varujú, že sú aj silnejšie, než tie obyčajné.
Obyvatelia Belgicka boli vždy skutočnými milovníkmi piva. Svedčí o tom aj štatistický údaj, že pred prvou svetovou vojnou bolo v Belgicku viac ako 3 300 pivovarov. Produkcia bola taká veľká, že na jedného obyvateľa pripadalo ročne až 220 litrov tohto nápoja. Z tejto krajiny pochádza aj vynálezca piva Gambrinus, ktorý vo Flámsku uvaril z jačmeňa a chmeľu prvé pivo. Tak hovorí stará bájka. V skutočnosti išlo o vojvodu Jána I., ktorý vládol v polovici 13. storočia a bol čestným predsedom bruselského sladovníckeho cechu. Maliarmi bol zobrazovaný s pohárom piva v ruke. V súčasnosti sa v Belgicku vyrába asi 450 druhov tohto nápoja. Domáci si môžu vybrať medzi bielym, žltým, jantárovým, hnedým, horkým, sladkým, kvasnicovým, ovocným, ľahkým alebo silným pivom. Typickým belgickým pivom je Duvel – po flámsky diabol. Ťažké svetlé pivo zvrchu kvasené, silno alkoholické s ráznou chmeľovou horkosťou. Rozhodne ho pite dobre vychladnuté a pozor si dávajte na množstvo. Nie nadarmo sa mu hovorí diabol. Ak máte radšej jemnejšie pivá, odporúčame vám Kasteel Blond, Augustijn, Leute, Bornem Dubbel, ktoré obsahujú asi 8% alkoholu. Pivovary nezabudli ani na dámy, majú pre nich v ponuke pivo vyrobené z malín z 3,5% alkoholu.