Presunúť na hlavný obsah

FAJKA: KEĎ STÚPA DYM

Zdravie a relax

Milovníci kvalitného tabaku a bafkania vedia oceniť elegatne stúpajúce obláčiky z fajky. Aby ste si však dokonale užili chvíle s fajkou, musíte vedieť ako na to. Dymiaca paráda je nielen príjemné trávenie voľných chvíľ, je to doslova umenie. Správna technika a kvalitná fajka vám zaručia tie najpríjemnejšie chvíle pri rozjímaní či pri stretnutí s priateľmi.

Fajky majú širokú históriu. Éra klasických drevených fajok začala približne v 17. storočí, odkedy sa technológie a materiály zdokonaľujú, aby si fajčiari mohli dokonale vychutnať vôňu a chuť tabaku. Aby ste zažili skutočný pôžitok, musíte vedieť ako na to. Fajčite rozvážne a pozvoľna. V žiadnom prípade si nemýľte fajčenie fajky s upokojujúcou funkciou klasickej cigarety. Nervózne poťahovanie jej môže iba uškodiť. Fajčenie fajky si doprajte vo chvíľach pohody a sústreďte sa na všetky lahodné podnety. Bafkanie fajky nie je len o vyfukovaní dymu. Máte päť zmyslov a správny fajčiar ich využije všetky. Tabakovú chuť vychutnávajte na jazyku, vôňu vdychujte nosom, obláčiky dymu ulahodia vášmu oku, držanie na dotyk príjemnej fajky uspokojí hmat a jemné praskanie je hudbou pre uši. Aby ste si mohli vychutnať všetky tieto slasti, musíte používať fajku správne a šetrne. Fajčite tak, že aj keď držíte fajku v ústach, budete si ju pridržiavať aj rukou. Takto budete mať lepšiu kontrolu nad tým, či nie je príliš horúca. Vo chvíli, keď sa fajka rozpáli, na chvíľu ju nechajte vychladnúť. Ak ste nováčik, nebuďte netrpezliví. Keď si zaobstaráte fajku, nečakajte, že pocítite dokonalú chuť hneď na prvý krát. Tak ako všetky nové veci, aj fajka sa musí „zabehnúť“. V závislosti na tvrdosti dreva po štvrtom, piatom raze začne fajka lepšie chutiť a po dvanástom raze by už mala chutiť tak, ako má. Vždy dbajte na to, aby ste dofajčili tabak až do konca a nástroj na bafkanie dôkladne vyčistili. Je to veľmi dôležité, pretože vo fajke sa usadzuje kondenzát tabaku a keď vsiakne do dreva fajky, môže nástroj na bafkanie „skysnúť“ a tento stav nie je možné zvrátiť. Ochranou proti prepáleniu dreva je karbónová ochranná vrstva, ktorá vzniká pravidelných fajčením. Ideálna hrúbka karbónu je 1 až 2 mm. Pokiaľ sa budete o svoje fajky dobre starať, odmenia sa vám skvelými pôžitkami a vydržia s vami dlhé roky. Nezabúdajte však, že táto tabaková vášeň je aj neresťou, ktorá vášmu zdraviu nelahodí.