Presunúť na hlavný obsah

Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek

Recepty

Rýchly koláč bez múky a cukru pripravený zo zdravých ingrediencií, ktorý si môžete dopriať kedykoľvek bez výčitiek.

Koláče nemusia byť len nezdravé a práve tento je toho skvelým dôkazom. Na jeseň máte doma určite nadbytok jabĺk zo záhrad rodiny či známych, preto je tento recept ideálny na toto ročné obdobie. Vyberajte však iba šťavnaté jablká, aby koláč nebol suchý. No a mak je skvelou superpotravinou, ktorá má v sebe obrovské množstvo vápnika. Potrebujete ešte ďalší argument, prečo by ste mali vyskúšať tento koláč? Príprava a pečenie vám zaberú menej ako hodinu!

 

Čo budete potrebovať?

3 veľké šťavnaté jablká

200 g mletého maku (ak nemáte dostatok maku, môžete gramáž dosypať strúhaným kokosom)

2 vajíčka

1 prášok do pečiva

pol čajovej lyžičky škorice

med alebo stéviu podľa chuti

chia semienka (dobrovoľné) 

Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si jednoduchý koláč plný jesene: Spája jablká, slivky a nádych škorice

Postup prípravy:

Príprava tohto rýchleho a zdravého koláča vám nezaberie ani 10 minút, takže ho zvládnete aj pred neohlásenou návštevou.

1. Všetky suché ingrediencie teda mak, škoricu, prášok do pečiva a kto chce, tak aj chia semienka, premiešajte vo veľkej mise.

2. Jablka zbavíme šupky a nastrúhame na širšie pásiky. Do misy so suchými ingredienciami dáme strúhané jablká, 2 celé vajíčka a med či stéviu podľa chuti.

3. Všetko opäť dôkladne premiešame a vznikne nám z toho mokrá hmota, ktorú vtlačte do menšej silikónovej formy na tortu. Ak nemáte silikónovú, môže byť aj obyčajná, ktorú predtým vysteliete papierom na pečenie. Koláč sa pečie pol hodiny na 180 stupňoch.

4. Po vybratí koláča z rúry a jeho vychladnutí, môžete koláč ozdobiť podľa fantázie. Potrite ho napríklad jogurtom, džemom či čokoládou a vrch ozdobte makom, ovocím alebo orieškami. Kombinácii je veľa, vyberte si tú, ktorá sa vám najviac hodí.