Presunúť na hlavný obsah

Čo je dôležitejšie pri snahe zbaviť sa tukových vankúšov okolo brucha: Strava alebo pohyb?

Chudnutie a diéty

Fittness tréner Michael Achberger vám prezradí, do ktorej kategórie patríte a s čím by ste sa mali popasovať, ak túžite schdnúť. Dosiahnutie úbytku tuku závisí od tohto.

Čo je dôležitejšie pre dosiahnutie správnej hmotnosti a športovo vyzerajúcej postavy? Je to dodržiavanie vhodnej stravy alebo vykonávanie pohybovej aktivity? Pozrieme sa na príklady, ktoré nám ukážu, ako by to mohlo vyzerať, keď budeme dodržiavať iba jedno pravidlo alebo budeme musieť skĺbiť oba spôsoby. Navyše, musíme počítať aj s tretím významným vplyvom, ktorým je regenerácia a spánok.

Prečítajte si: Skrytý dôvod, prečo priberáte v oblasti brucha: Ak sa váš pás mení na tvar jablka, mali by ste prehodnotiť túto vec

Človek je od prírody pohodlný tvor, keď k tomu má podmienky, a ak má možnosť vydať sa jednoduchou cestou k cieľu, potom ju často zvolí. Mnohí by potom chceli, aby mohli jesť bez obmedzenia všetko, nič nerobiť a mať pritom športovú postavu a zdravý organizmus. Lenže ako už asi všetci tušíme, realita je iná. Preto máme v populácii vysoké percento osôb s nadváhou, pretože takýto model s nečinnosťou a nevhodnou stravou nefunguje. Ako by to ale vyzeralo, keby sme splnili iba časť podmienok?

Cvičím, spím, ale zle jem

Tu záleží na tom, či dotyčný je málo alebo veľa, a v akom pomere má živiny. Najčastejšie chýbajú živiny potrebné pre regeneráciu a rast či zachovanie svalovej hmoty. Naopak, tuku býva väčšinou príliš veľa a navyše z nevhodných zdrojov. Problém býva aj s príliš veľkým podielom jednoduchých sacharidov, ktoré sú obvykle prítomné v populárnych, ale zároveň v nezdravých potravinách. V tomto stave nie je možné budovať svalovú hmotu ani spaľovať telesný tuk. Navyše, nedostatkom živín sa narušuje regenerácia a hrozí vznik zranenia. Pri nedostatočnom energetickom príjme sa odbúrava svalová hmota a snaha o schudnutie býva márna, pretože tuk na tele zostane a úbytok váhy je zapríčinený stratou svalov.

Ak teda niekto praktizuje tento model, potom by mal aspoň zabezpečiť prísun dostatočného množstva proteínov, prijať časť zdravých tukov a doplniť základnú dávku vitamínov a minerálov, či ide aj doplnky stravy a aspoň obmedziť niektoré nevhodné potraviny. Odborníci sa však domnievajú, že ide o najmenej škodlivý model z tých zlých, pretože aspoň nechýba pohyb a spánok. Ak však niekto zle konzumuje, potom sa aj pri pravidelnom pohybe pravdepodobne nedočká viditeľných brušných svalov.

Dobre jem, spím, ale necvičím alebo zle cvičím

Ak mám vyvážený jedálniček a dostatočne dlho spím, ale chýba pravidelný pohyb, čaká ma postupne ochabovanie svalstva, spomaľovanie metabolizmu a nárast hmotnosti. Jedine svalová hmota totiž dokáže tvarovať našu postavu a bez pohybu ju prakticky nemožno v dlhodobom horizonte udržať. Už okolo 30 roku života sa svalová hmota zmenšuje a rýchlosť úbytku sa v starobe zrýchľuje. Pritom je jasné, že pre udržanie životných funkcií je svalová hmota zásadná.
Riešením je tento proces brzdiť práve posilňovaním, ktoré zo všetkých pohybových aktivít dokáže najlepšie budovať novú svalovú hmotu. Nie je pritom nutné tráviť dlhé hodiny v posilňovni, ale je dôležité si vybudovať v mladšom veku dostatočné množstvo aktívnej svalovej hmoty, z ktorej budeme ťažiť po zvyšok svojho života. K tomu nám postačí aspoň 3-krát týždenne zaradiť posilňovanie, pokojne aj s váhou vlastného tela a rozvíjať rovnomerne všetky časti tela.

Cvičím, jem, ale málo spím

Na prvý pohľad by to malo fungovať, ale v mnohých prípadoch nefunguje. Nedostatkom spánku si totiž blokujeme produkciu hormónov v noci, ktoré majú vplyv ako na spaľovanie tukov, tak aj na nárast svalovej hmoty. Často potom môžeme trpieť únavou, pocitmi hladu, nesústredenosťou a zhoršenou regeneráciou, ktorá môže vyústiť do zranenia alebo ochorenia. Vplyvom nedostatku spánku rastie hladina hormónu hladu (ghrelin), čo môže byť príčina nekontrolovaných chutí počas dňa. Preto by sme mali spať najlepšie 8 hodín, ale nemali by sme ísť pod 7 hodín, čo býva označované ako nevyhnutné minimum, aby bola zabezpečená regenerácia.

Najvhodnejšie cesta: cvičiť, spať a dobre jesť

Mnoho ľudí si naplánuje vylepšenie svojej postavy posilňovaním, ale veľké percento nedokáže tieto plány premeniť na realitu. Zmena postavy totiž vyžaduje súhrn požiadaviek, z ktorých ani jeden nemožno obísť, ak chceme byť úspešní. Ak chceme formovať postavu, musíme cvičiť, stravovať sa a tiež primerane odpočívať. Dá sa teda povedať, že každá časť má tretinový vplyv na úspech. Ak však nebudeme dodržiavať akúkoľvek z týchto troch podmienok, úspešnosť sa znižuje o viac ako tretinu a v mnohých prípadoch je úspech úplne vylúčený.

Nepremeškajte: Spevňujte brucho podľa vášho veku: V 30-ke sa zbavíte tuku týmito cvikmi, po 40-tke vyskúšajte plank

Pri dodržiavaní všetkých troch podmienok máme najväčšiu šancu dosiahnuť svoj cieľ. To znamená minimálne udržanie súčasného stavu, pokiaľ s ním je dotyčný spokojný, ale môže ísť o chudnutie či získanie novej svalovej hmoty. Vďaka týmto zmenám bude väčšina ľudí spokojnejšia, zdravšia, vitálnejšia a ľahšie realizujú svoje plány ako v športovom, tak i súkromnom živote.

Do ktorej kategórie sa radíte vy?

spolu hlasovalo 140 ľudí