Presunúť na hlavný obsah

Jedlá, ktoré si v lete dopraje takmer každý: Práve tie vyvolávajú pocit, že priberiete "zo dňa na deň"

Chudnutie a diéty

Ak chcete schudnúť, väčšina odborníkov vám odporučí, nech si varíte doma sami. Nie vždy to však ide, a zvlášť obedy vo všedných dňoch, preto stále budete musieť jesť niekde "vonku". Pre tieto prípady vám poradíme, čo si nikdy neobjednávať!

Varenie doma je pre diétne stravovanie určite lepšia voľba. Vrcholoví experti v chudnutí sú preto obvykle tiež vlastníkmi nepreberného množstva krabičiek a boxov na jedlo, v ktorých si zodpovedne nosia všetky svoje obedy aj desiate. Pripravovať si však každý večer jedlo na celý deň, nie je pre každého hračka. Jednak to chce dosť času a nie každého to baví.

Ak viete, že toto nezvládnete, neznamená to, že nemáte šancu schudnúť. Pokojne môžete obedovať v reštauráciách. Len si dávajte pozor, čo si objednávate. V prvom rade sa vyhnite týmto jedlám...

Prečítajte si: Omyl, ktorého sa ešte stále veľa žien zľakne: Keď budete veriť tomuto mýtu, nikdy nebudete mať krásne telo

Kebab, pizza a ďalšie jedlá zo stánkov

V prípade rýchlych občerstvení máte viac ako 90-percentnú pravdepodobnosť, že narazíte na niečo, čo sa do zdravého životného štýlu vôbec nehodí. Či už to je kebab, langoš, pizza, klobása, párok v rožku, hamburger alebo zemiakové placky, hovorím nie. Niektoré tieto jedlá sa dajú síce pripraviť zdravšie, v stánkoch ale žiadne lepšiu verziu určite nenájdete.
Lepšia voľba: Ako jediná prijateľná pochúťka zo stánkov sa dá označiť grilovaná kukurica. Tá však nie je ako obed dostačujúca, navyše môže byť presolená. Je to teda len núdzové riešenie, lepšie však j jedlám zo stánkov sa vyhnúť.

Cestoviny so smotanovými omáčkami

Dosť vedľa môžete šliapnuť aj v tzv. talianskych reštauráciách. Okrem mega pizze tu dostanete tiež nepreberné množstvo cestovín s tučnými omáčkami. Mnoho podnikov pripravuje cestoviny tak, aby zákazníkovi chutili, teda mäsom šetrí a radšej použijú omnoho tučnejšie syrové omáčky a soli, v čom je hlavná nevýhoda smotanových omáčok z reštaurácií.
Lepšia voľba: Odporúčam voliť cestoviny s paradajkovou omáčkou namiesto syrových. Jej kalorická hodnota býva výrazne nižšia.

Čokoľvek vyprážané

Či už ide o rezeň alebo vyprážaný syr s hranolkami, všetky tieto jedlá obsahujú prepálený tuk, ktorý zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu. Vyprážaním sa tiež extrémne zvyšuje kalorická hodnota jedál, pretože v týchto jedlách tuk zostáva, a aj keď sa zdajú nemastné, chrumkavá strúhanka obsahuje tuku príliš.
Lepšia voľba: Namiesto rezňa si dajte kurací prírodný plátok, miesto vyprážaného syra napríklad grilovaný kozí syr.

Rezance a jedlá z lacných ázijských reštaurácií

Aj keď sa zdá byť obyčajná, čína alebo rezance dobrá voľba, zdanie môže klamať. V takýchto jedlách je hojne použitá sójová omáčka a rôzne dochucovadlá vrátane glutamátu, ktorý vylepšuje chuť. Navyše, tieto pokrmy bývajú pripravované na zbytočne veľkom množstve oleja.
Lepšia voľba: V rade ázijských reštaurácií zoženiete dnes stále populárnejšie sushi. To rozhodne patrí k zdravým jedlám. Vďaka rybám obsahuje potrebné omega-3 mastné kyseliny, potom morskú riasu s množstvom minerálov a ľahko stráviteľné sacharidy v lepkavej ryže. Je však potrebné vedieť, že sushi je hlavný chod a nemali by ste ho zjesť veľa. Porcia zložená zo šiestich až deviatich kúskov zodpovedá hlavnému jedlu.

Neprehliadnite: Tieto potraviny môžu vyvolať precitlivenosť žalúdka: Vyhýbajte sa ich častej konzumácii, aby ste žalúdok neprekyslili

Menu z amerických fast food reťazcov

Je to rýchle, pohodlné a chutné. Preto sa tiež menu z "fastfoodov" stále teší globálnemu úspechu. Asi vás však neprekvapí, že väčšine takýchto jedál by ste sa pri chudnutí mali vyhnúť. Obsahujú zbytočne veľa nasýtených tukov a soli, ktorá zadržiava vodu v tele a v nadbytočnom množstve zvyšuje cholesterol.
Lepšia voľba: Ak sem už v časovej tiesni zájdete, odporúčam si dať jedlo obsahujúce väčšie množstvo zeleniny, ako sú šaláty bez dressingu. Alebo napríklad tortillu s čo najmenším obsahom dressingu a pokiaľ možno bez vyprážaného mäsa.