Cholesterol k životu potrebujeme, dokáže byť aj nebezpečný
V rebríčku ochorení srdca a ciev patrí našej krajine nelichotivé miesto.
Takmer 52 percent všetkých úmrtí ide práve na vrub kardiovaskulárnych chorôb. "Príčina tohto stavu je pomerne jednoduchá. Deväť z desiatich Slovákov má nielen minimálne jeden závažný rizikový faktor, väčšina ich má dva či tri,” konštatoval docent Gabriel Kamenský, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu. "Patrí k nim vysoký krvný tlak, vysoké hodnoty cholesterolu, nadváha, nesprávny životný štýl.” Problém je o to zložitejší, že ani jeden z rizikových faktorov nebolí a nesignalizuje, že hrozí infarkt či mozgová príhoda. Redukciou rizík však možno znížiť riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev až o 80 percent.
"Napríklad každé zníženie "zlého" LDL cholesterolu len o jedno percento je spojené so znížením srdcovo-cievneho rizika o dve percentá. Alebo inak - 10-percentné zníženie celkového cholesterolu v spojení s poklesom krvného tlaku o 10 percent vedie až k 45-percentnému zníženiu rizika ischemickej choroby srdca," píše profesor Daniel Pella v knihe Zdravý životný štýl - Cesta k prevencii ochorení srdca a ciev.
Len tretina Slovákov vie, že maslo, šľahačka, vnútornosti, topené syry neprospievajú zdraviu. Všetky patria do skupiny nasýtených mastných kyselín, teda tých "zlých". Okrem "zlých" však poznáme aj "dobré", nenasýtené kyseliny. Z nich sú najdôležitejšie omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny (n-3 PUFA) a omega-6 (n-6 PUFA). "Tieto si telo nevie samo vytvoriť a je odkázané len na ich prívod potravou," píše profesor. Obsahujú ich najmä ryby, ľanový olej, vlašské orechy, olej z repky olejnej, strukoviny, horčičné semená, v menšom množstve mandle, lieskové orechy.
Ak sa hovorí o dobrých a zlých tukoch, hovorí sa o LDL a HDL cholesterole. LDL cholesterol je považovaný za tuk, ktorý sa podieľa na vývine aterosklerózy a jej komplikácií. Vysoké hladiny HDL cholesterolu sú spojené s nižšou úmrtnosťou na srdcovo-cievne ochorenia, pretože plní úlohu "vychytávača" LDL cholesterolu. Pôsobí protizápalovo a antioxidačne.
Podľa profesora Pella majú grónski Eskimáci najnižší výskyt ischemickej choroby srdca napriek tomu, že jedia veľa cholesterolu a nasýtených tukov, ktoré pochádzajú z mäsa tuleňov, veľrýb a divej zveri. Znamená to teda, že len samotný prísun vyššieho množstva cholesterolu k vzniku ochorení srdca nestačí. Ide skôr o vyváženú skladbu tukov v potrave.
Názor na cholesterol sa v posledných časoch vôbec mení. Vedci tvrdia, že nebezpečnejší je jeho nedostatok ako prebytok. Organizmus si jeho príjem reguluje – napríklad z 200 gramov masla si vezme iba 7,6 mg. Ešte markantnejšie je to vraj v prípade vajec. Lekári odporúčajú aj konzumáciu tučných rýb aspoň dva až trikrát do týždňa. Vedci len nedávno potvrdili, že omega-3 mastné kyseliny sú popri pozitívnych účinkoch na znižovanie hladiny cholesterolu v tele nevyhnutné aj pre zdravý vývoj očí a mozgu. Hitom sa stáva vysoko koncentrovaná omega-3 mastná kyselina s vysokým obsahom mastných kyselín z lososa. Červenú farbu lososieho mäsa spôsobuje astaxanthin – jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov. Látky obsiahnuté v mäse lososa znižujú hladinu cholesterolu, krvný tlak a vôbec pomáhajú srdcu.
Text: Dorota Hudecová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK