Presunúť na hlavný obsah

KEĎ SA POVIE WHISKY...

Recepty

Slovo whisky je odvodené z keltského „uisge beatha“, čiže „voda života“. Výraz uisge sa potom zmenil na „usky“ a nakonec na „whisky“. Tento tvar sa používa pre destiláty vyrobené v Škótsku, Walese a Japonsku.

O prvenstvo, kto tento mok z roku 1494 vynašiel, sa prú Škóti a Íri. Whisky sa pripravuje z obilnín - väčšinou z jačmeňa, ale využíva sa tiež raž, pšenica alebo kukurica (bourbon) a zreje v drevených, zväčša dubových sudoch. Na jej chuť má ďalej vplyv kvalita vody a doba ležania, ktorá sa pohybuje od 3 do 8 alebo 12 rokov, výnimočne aj dlhšie. Potom sa whisky stáča do fliaš, pričom sa riedi vodou na 40 % alkohol, mimo krajín EÚ aj na 42 % alebo 43 %. Predáva sa aj neriedená whisky (označuje sa výrazom „Cask Strenght“) a tá môže mať až 63,5 % obsah alkoholu. Na každej fľaši by ste mali nájsť etiketu, kde sú uvedené dátumy destilácie a plnenia, vek whisky a počet fliaš, ktoré boli zo sudu stočené.