Presunúť na hlavný obsah

TUČNÉ AVOKÁDO

Lifestyle

Absolútna ovocná špička v obsahu proteínov a tuku. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Z obsiahleho zoznamu jeho vitamínov a minerálnych látok spomeňme aspoň beta-karotén a vitamín E, dôležitý antioxidant. Jednoducho avokádo.

Zatracovať avokádo kvôli 30-percentnému podielu tuku by bolo nespravodlivé. Ide totiž o ľahko stráviteľné, jednoduché nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať riziko rakoviny a srdcových chorôb. Rovnako by ste avokádu krivdili, keby ste jeho použitie v kuchyni obmedzili na výrobu guacamole, hoci vo svojom rodnom Mexiku má naozaj veľa podôb. Ak ste sa ale rozhodli pristupovať k avokádu s patričnou vážnosťou, držte sa jednoduchej zásady: kombinujte ho s ingredienciami, ktoré podčiarknu jeho chuť a nebudú zbytočne zvyšovať jeho kalorickú hodnotu. Vyhýbajte sa servírovaniu avokáda s hustými omáčkami, šľahačkou a syrom. Výnimku si môžete udeliť len v prípade, že chcete ohúriť svoje okolie slano-sladkou avokádovou zmrzlinou, populárnou na Filipínach.
Avokádo nedozrieva na strome, dokonca ani v obchode. Kým ho použijete, musíte ho nechať na teplom mieste. Ak chcete zistiť, či prišiel ten správny čas na konzumáciu, palcom jemne zatlačte na šupku a keď sa plod zľahka poddáva, môžete sa chopiť nožíka. Svoje avokádo pozdĺžne rozkrojte okolo kôstky na polovice, každú z nich uchopte do jednej ruky a zatočte v opačných smeroch, kým sa neoddelia. Vylúpnite kôstku a snažte sa zistiť, kam sa zakotúľala – ale až potom, ako plochu rezu pokvapkáte citrónovou alebo limetkovou šťavou, inak plod začne hnednúť.
Ak aj napriek všetkému odmietate byť fanúšikom avokáda, máte ešte jednu šancu dostať sa k jeho skvelým vlastnostiam. Zadovážte si extra virgin avokádový olej. Uplatniť ho môžete všade tam, kde používate olivový. Avokádový má jemnejšiu chuť a vysoký bod rozkladu, čo znamená, že kuchyňu vám zadymí len v prípade, ak dosiahne teplotu 300°C.