Presunúť na hlavný obsah

Svieži jarný recept, ktorý vás nestojí žiadny čas: Šalát s kozím syrom a červenou repou

Recepty

Niekedy sa oplatí staviť na netradičné chute a vystúpiť aj zo svojej komfortnej zóny aby ste objavili nečakane dobré spojenie.

Kozí syr je v súčasnosti veľmi populárnou bielkovinou. Šéfkuchári ho s obľubou pridávajú do bagiet či ako dodatok k mäsu. Najviac však jeho typická chuť vynikne, ak sa spojí s niečím krásne čerstvým a tiež voňavým. Červená repa je práve takouto skvelou surovinou a okrem toho obsahuje aj množstvo výživných látok, ktoré vášmu telu dodajú prospešné vitamíny. Čerstvosť na tanieri, aj tak by sa dal nazvať tento veľmi ľahký jarný šalát, ktorý si jednoducho pripravíte doma za pár minút. Výsledný efekt je však hodný niekoľko hviezdičkovej reštaurácie.

Mohlo by vás zaujímať: Svieže raňajky do postele: Špaldové palacinky s exotickým ovocím

Budeme potrebovať:

1 hlavičku červenej repy
1 červenú cibuľu
Šalát polníček
Kozí syr
Orechy
Med 
Balzamiko ocot
Kvapku olivového oleja
Soľ
Čierne korenie

Postup:

1.    Pripravíme si červenú repu. Uvaríme ju v osolenej vode a následne mäkkú pokrájame na menšie kúsky. Kvôli estetiky môžete zvoliť aj krájanie na tenké plátky. V takomto stave má repa jemnú sladkastú chuť, ktorá skvelo dopĺňa chuť kozieho syra.
2.    Kozí syr si tiež pripravíme nakrájaním na menšie kúsky.
3.    Do väčšej misky si vložíme umytý šalát typu polníček. Tento typ šalátu je sviežy a veľmi neutrálnej chuti. Dovolí tak krásne vyniknúť skvelej kombinácii syru a červenej repy.
4.    Šalát v miske pokvapkáme olivovým olejom, pridáme soľ a korenie. Nakrájame si červenú cibuľu a pridáme ju do šalátovej zmesi. Postupne pridávame aj repu a orechové jadrá.
5.    Premiešame si zmes, ktorá nám vznikla v miske a až na záver pridávame kozí syr, aby sme miešaním neporušili jeho jemnú textúru. Pár kvapiek balzamiko octu nesmie chýbať. Med na záver dotvorí výsledný sladko- kyslý efekt. Skvelo sa hodí k orechom a príjemne zjemní kozí syr. 

Prečítajte si tiež: Bulgur so zeleninou a kozím syrom: Skvelý rýchly obed, ktorý si zamilujete

Neváhajte vyskúšať kozí syr aj v kombinácii s figami. Podobne ako červená repa, aj figy sú nasladlé a tým vytvárajú pekný kontrast chutí. 

Dobrú chuť!