Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočná vianočka s mandľami podľa domácej receptúry: Chutný recept, ktorý si zamilujete

Recepty

Vyskúšajte Veľkonočnú vianočku z kysnutého cesta posiatu mandľami. Domáca receptúra, ktorú si zamilujete na prvýkrát.

Prinášame vám recept, ktorý pohladí vaše chuťové poháriky. Veľká noc sa nemôže zaobísť bez domácej vianočky, ktorú milujú deti aj dospelí. Inšpirujte sa receptom, ktorý zvládnete ľavou zadnou. 

Prečítajte si aj: Pripravte si obľúbený slaný koláč "quiche" na Veľkú noc: Máme pre vás jeho rýchlu a zdravú verziu!

Suroviny:

600g hladkej múky
140 g cukru
250 ml plnotučného mlieka 
30g čerstvého droždia
1 vajíčko
120 g rozpusteného masla
Mandle
Muškátový oriešok
Citrónová kôra
1 lyžička soli 

Postup:

Z droždia a 50 g cukru urobíme kvások. Najskôr rozmiešame droždie s cukrom do tekuta, a potom pridáme asi 100 ml teplého mlieka. V mise kuchynského robota vymiešame vajíčko, rozpustené maslo a cukor. Pridáme soľ, muškátový oriešok a citrónovú kôru. Premiešame. Počas miešania striedavo pridávame múku, kvások a zvyšok teplého mlieka. Vypracujeme hladké a pružné kysnuté cesto. Cesto miešame tak dlho, aby sa nelepilo na steny. Podľa potreby pridáme múku, ak je cesto príliš riedke alebo mlieko, ak cesto príliš tuhé. Prepracované cesto necháme kysnúť 1 hodinu.

Kysnuté cesto

Po hodine premiesime a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí, z ktorých vyvaľkáme rovnako dlhé valčeky. Vianočku upletieme, najprv zo 4, potom 3 a nakoniec z 2 dielov. 

Príprava na pečenie

Pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Následne na plech prenesieme vianočku po jednotlivých častiach a vzápätí ucelíme. Vianočku prikryjeme utierkou a necháme na plechu kysnúť 45 minút. V momente, keď sme pripravení piecť, predhrejeme rúru na 160 stupňov. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a 1PL vody. Nakoniec posypeme plátkami mandlí. Pečieme 45 minút. Po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame. 

Prajeme Dobrú chuť!

Inšpirujte sa: Mrkvová torta, o akej sa vám ani nesnívalo: Toto jednoducho musíte vyskúšať