Presunúť na hlavný obsah

Domáce sezamové pagáčiky: Čerstvé pečivo, ktorému neodoláte

Recepty

Gastroexpert Rudolf Héger si pre nás tentokrát pripravil chutné slané pečivo, ktoré je výborným snackom. Vyskúšate?

Rudolf Héger a jeho slané zemiakové pagáčiky

Suroviny:

Na cesto budeme potrebovať: 80 dkg múky z toho polovica hladkej a polovica múky na závin, 30 dkg varených pretlačených zemiakov, 20 dkg margarínu, 10 dkg masti, 3 ks vaječných žĺtkov a 1 ks celého vymiešaného vajíčka, 0,5 dcl vína, 30 dkg smotany izbovej teploty, 4 dkg droždia, 1 polievková lyžica cukru, zhruba 2,5-3 dkg soli

Vyskúšajte: Tip na rýchly obed: Zapečená mladá zelenina so syrom

Postup prípravy:

V miesiacej mise si margarín nadrobíme do múky, potom pridáme aj rozmrvené droždie (nenecháme však cesto vykysnúť!). Pridáme ďalšie prísady, aj vymiešané vajíčko, a vypracujeme na pružné cesto. Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, dobre vypracujeme a zakryté necháme odpočívať na mieste s miernou teplotou zhruba jednu hodinu. Cesto natiahneme zhruba na hrúbku prstu, s vykrajovadlom na cesto nahusto natlačíme vrch natiahnutého cesta, a vykrojíme s vykrajovačom v tvare srdca. Následne pagáćiky vložíme do dvoch veľkých plechov vystlaných papierom na pečenie. Vrch pagáčikov potrieme zvyšným vajíčkom, posypeme sezamom, a necháme 30 minút odpočívať v plechu na mieste s miernou izbovou teplotou. Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov, a pagáčiky upečieme. Vrch trošku potrieme vlažnou vodou,  na 5 minút zakryjeme kuchynskou utierkou a podávame.

Dobrú chuť!

Sladký dezert, ktorý musíte vyskúšať: Jablkovo-ovsený koláč s voňavými malinami