Presunúť na hlavný obsah

Zázračná slepačia polievka a jej účinky na zdravie

Recepty

Vývar je považovaný už oddávna za účinnú pomoc pri chorobách. Je to len mýtus, alebo má skutočne liečivé účinky?

 
Mäso zo sliepky alebo kuraťa a zelenina – tiež si kladiete otázku, čím je táto polievka výnimočná? Áno, varené mäso je zdravé a diétne, zelenina tiež ale nič výnimočné na tomto spojení predsa nie je... Mäso i zeleninu jeme v množstve jedál dennodenne. Prečo je teda podľa našich starých mám vývar taký jedinečný?

Židovský penicilín

V židovskej kuchyni sa vývar nazýva vďaka svojím účinkom aj tekutým penicilínom. Látky obsiahnuté v slepačej polievke totiž pôsobia protizápalovo, pomáhajú zmierňovať kašeľ a uvoľňujú upchatý nos. Posilňujú organizmus, imunitný systém, blahodarne pôsobia na tráviacu sústavu a jej popíjanie upokojuje aj psychiku. Zjesť kuraciu polievku znamená zohriať telo zvnútra a doslova ho nabiť dôležitými vitamínmi. Hydratuje organizmus a je vynikajúcou kombináciou látok pre ich okamžité vstrebávanie do organizmu.

Recept starých mám:

1 sliepka (možno použiť aj kura ale účinky nie sú také výrazné)
3 ks mrkvy
2 ks petržlen
1 stredná cibuľa
1 ks menšieho zeleru
2 zemiaky
1 ks pór
1 ks paprika zelená, 1 čili paprička
Petržlenová vňať
Zelerová vňať
Bobkový list
Celé čierne korenie
Cesnak
Soľ

Ako na to:

Sliepku umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme cesnak a korenie a dáme variť. Keď sa začne variť, plameň stíšime a varíme veľmi pomaly, aby bola číra. Po cca 45 minútach pridáme očistenú zeleninu a varíme ďalších 30 minút.
Vývar potom scedíme a mäso a zeleninu vyberieme. Nakrájame a podávame s vývarom. Navrch posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!