Presunúť na hlavný obsah

Talentované ženy s nezameniteľným štýlom: Sochárka Jana Brisudová a maliarka Jana Haluzová otvorili výstavu DVE

Feminity

Záver roku v Savoy Gallery patrí dvom umelkyniam Jane Brisudovej a Júlii Haluzovej a ich prvej spoločnej výstave v Bratislave so stručným a jasným názvom “DVE”.

Vernisáž výstavy sa konala v piatok 1.12. 2017 a dvojicu výtvarníčok doplnila ako špeciálny hudobný hosť tretia umelkyňa Lucia Sipošová, doprevádzaná klavíristom Dušanom Šujanom.

Výnimočný večer

Celý večer sa niesol vo veselom a bujarom duchu a to i napriek, či práve preto, že samotný priestor galérie chvíľkami praskal vo švíkoch. Atmosféra bola stale plan skvelej, pozitívnej a iskrivej energie, rovnako ako je tvorba oboch autoriek. Tie behom večera na seba stihly prezradiť pikantérie od toho, ako sa zoznámili, až po najväčšie zblíženie na spoločnej výstave v New Yorku, kde zdieľali jednu posteľ u generálnej konzulky, ktorá im poskytla po dobu ich pobytu azyl.

Tvorba plná kriviek

Sochárka Janka Brisudová, známa tým, že ako jedna z mála žien socháriek (v súčastnosti asi jediná), tvorí svoje diela prevažne do bronzu a nebojí ani kompozícií monumentálnych rozmerov. Na výstave taktiež odprezentovala svoju zbrusu novú kolekciu šperkov. Jej tvorba je plná ladných kriviek, zároveň veľkorysé  modelovaných objemov, prechádzajúcich do krehkých florálnych motívov a ženský rod sa skloňuje v rôznych, ovšem stále pôvabných podobách.

Maliarka Júlia Haluzová vošla do povedomia nielen milovníkov umenia, svojím veľkoformátovým obrazom “7 žltých tulipánov” umiestnených v hotely Kempinski vo Vysokých Tatrách. A od tej doby sa jej tvorba viac, či menej prelína motív lúky, ktorý prekladá kolekciami plátien s figuratívnou tématikou, ktorým nechýba jemný humor, často prechádzajúci do irónie. Každé z nich potom rozpráva svoj krátky príbeh, niekedy absurný, inokedy možno až naivne banálny.

Výstava “Dve”, 2.12.2017 – 12.1.2018, Savoy Gallery, Mostová 2, Bratislava.Otevřenodenně od 10h do 18h, vstup volný.