Presunúť na hlavný obsah

Vlastnosť, s ktorou v súčasnosti bojuje takmer každý: Aj z tohto vychádza pocit, že nikdy nie sme pre nikoho dosť dobrý

Zábava

Naša vlastná hodnota by nemala vychádzať z toho, čo znamenáme pre iných. Prečo nám teda na názore ostatných občas záleží viac než na vlastnom?

Nevidíte vlastné klady

V prvom rade by sme si mali uvedomiť jednu zásadnú vec. Každý z nás je jedinečná osobnosť s vlastnými túžbami, snami, vlastnosťami a správaním a jediné, čo nás definuje sme my sami a to, ako sa dokážeme s určitými situáciami v živote vysporiadať. Nič viac a nič menej. Samotný fakt, že sa neustále posudzujeme podľa toho, čo o nás povedali iní, je len primitívny zvyk, ktorý sa časom a vývojom zaužíval v spoločnosti do takej miery, že nám bohužiaľ príde prirodzený.

Nenechajte si ujsť: Ak túžite po šťastí, stačí zmeniť jedinú vec: Toto vám pomôže nájsť stratený životný esprit

Ľudia akoby zabudli vidieť na sebe to dobré, veci ktoré sa im podarili, na ktorých tvrdo dreli, a ktoré si zaslúžia. Jediné, čo im behá po rozume je všetko to, kvôli čomu si ešte stále nezaslúžia lepšiu prácu, pár hodín oddychu po celom dni, ale hlavne, niekoho, s kým by dokázali svoje životné radosti či starosti zdieľať.

Jeden neznamená všetci

Kapitolou samou o sebe je však i pocit menejcennosti, ktorý v nás dokáže vyvolať jeden jediný človek. Celá rodina nám môže tvrdiť, že sme skvelý a úžasný a naše kvality sú hodné hocijakého muža či ženy, avšak jeden nevydarený vzťah alebo osoba, ktorá si kvôli vlastnej zakomplexovanosti nedokáže dať do poriadku vlastný život a vinu za všetko zvaľuje na vás, odrazu vo vašej hlave poľahky dokáže určiť vašu hodnotu.

Mohlo by vás zaujímať: Najčastejšia chyba, ktorú robíme v snahe pomôcť iným: Takto negatívne to v skutočnosti ovplyvňuje váš život

Tú však musíte poznať a strážiť si ju vy sami. Vy sami musíte byť dosť dobrý pre seba, na ničom inom v skutočnosti nezáleží. Ak chcete lepšiu prácu, viac voľna alebo niekoho, s kým svoje úspechy, ale i nešťastia budete môcť zdieľať, je to vo vašich rukách a nie v tom, čo si o vás myslí niekto iný.

Sám so sebou na celý život

Nakoniec totiž dospejete k záveru, že len sám so sebou musíte žiť celý život a dobrý pocit  nadobudnete len v prípade, že budete vo svoje schopnosti a svoju osobnosť skutočne veriť. To, aký máte so seba sami pocit dokáže oveľa viac ako by ste si mysleli. Vaša vlastná spokojnosť úplne pretvorí pohľad, akým sa dívate na svet aj štýl, akým sa na vás dívajú ostatní. Prestaňte mať pocit, že nie ste hodný niekoho pozornosti alebo o ňu musíte nebodaj bojovať. Prečo by ste vôbec mali?

Prečítajte si aj: Falošná predstava o živote, ktorú má veľa z nás: Myslíme si, že všade je lepšie ako tam, kde sme

Nikto nie je natoľko dôležitý, aby ste mu museli prispôsobovať celý život, okrem vás samých. Pamätajte si, že ľudia prichádzajú a odchádzajú. Občas sa vám cesty skrížia, prepletú a možno po istom čase rozdelia. Každý tu však je na to, aby váš život niečím obohatil a nie aby vám ho znepríjemňoval alebo nebodaj spochybňoval vašu hodnotu. Ak tomu tak totiž je, možno nie je chyba vo vás, ale v danom človeku, nemyslíte?

Aj vy ste už niekedy mali pocit, že pre niekoho nie ste dosť dobrý?

spolu hlasovalo 129 ľudí

Áno
124
Nie
5