Presunúť na hlavný obsah

Ako pripraviť prváčikov na školu: Stačí dodržať týchto 7 rád a určite to zvládnete

Feminity

Hoci je pre deti prechod zo škôlky do školy častokrát veľmi náročný, s našimi radami to hravo zvládnete. Dokonca s úsmevom a bez plaču.

Detičky, pre ktoré je príchod do školy najnáročnejší, sú rozhodne prváčikovia. Práve oni sú vystavení mnohým zásadným zmenám. V škole je už denný režim rozdielny, ako bol v škôlke. Takisto sa vytrácajú prvky hier, ktoré dovtedy v ich dennom harmonograme dominovali. Navyše musia zrazu fungovať v novom kolektíve a hlavne samostane pracovať. 

1. Adaptácia je kľúčová

Základom je dobrý adaptačný proces. Pomáha, ak si rodičia s prváčikom ešte počas prázdnin prezrú školu a jej prostredie, aby dieťa vstupovalo do aspoň trošku známeho prostredia. ”Dieťa už v materskej škole vykonáva veľa edukačných aktivít, na kolektív sú deti pripravené. Podľa môjho názoru sa väčšina detí už na nástup do školy teší. Bezbolestnú adaptáciu určite umožní pani učiteľka a kamaráti,” hovorí PaedDr.Veronika Pukancová, zástupkyňa riaditeľky Súkromnej materskej školy BESST.

2. Vytvorte si rituály

Rodičia by si mali uvedomiť, že ich dieťa je už naozaj školákom, ktorý má svoje povinnosti. Jednoducho si vytvorte akýsi vlastný rituál. Keď prídu deti zo školy pohrajte sa, venujte sa im a až potom začnite s domácimi úlohami. ”Dôležité je, aby nebola príprava do školy pre rodičov záťažou, ale zmysluplným trávením času s ich dieťaťom,” vysvetľuje PaedDr.Veronika Pukancová, zástupkyňa riaditeľky Súkromnej materskej školy BESST.

3. Učiteľovi musíte veriť

Vaša ratolesť sa v novom kolektíve môže začať prejavovať inak, ako ste boli doposiaľ zvyknutí. Vtedy je veľmi dôležité dôverovať pedagógovi a jeho schopnostiam. Ten musí od rodičov cítiť podporu, že sa spoľahnú na jeho postup pri vzdelávaní a výchove dieťaťa. Veľmi podstatné je, aby táto kooperácia fungovala.

4. Krúžky áno, avšak s mierou

Je prirodzené, že každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. A občas v tejto snahe, kladieme nevedome väčšie nároky aj na najmenších. Práve s príchodom do prvého ročníka sa skloňuje otázka krúžkov. Odborníci tvrdia, že tie by mali byť maximálne dva. A najlepšie je, ak sa jeden z nich zameriava na fyzickú aktivitu. Či už ide o plávanie, korčuľovanie alebo tanečnú. Dôležité je, aby malo dieťa priestor aj ”vypnúť”, uvoľniť sa a zabaviť. 

5. Veľa sa rozprávajte

Preberajte s drobcom jeho zážitky, obavy, čo ho teší a trápi. Komunikácia je veľmi dôležitá. Dieťa musí nadobudnúť pocit, že čokoľvek sa v škole stane, môže sa vám zdôveriť a ste tu pre neho.

6. Niekedy je nástup do školy lepšie odložiť

Samozrejme existujú prípady, kedy najlepšie, čo pre svoje dieťa môžete urobiť, je odložiť nástup do školy o rok neskôr. ”Určite pri emocionálnej nezrelosti dieťaťa, či ak jeho kognitívne schopnosti ešte nie sú pripravené na každodenné vzdelávanie, ísť do školy o rok neskôr, nie je žiadna hanba, či zaostávanie. O to lepšie bude prebiehať jeho adaptácia v ďalšom školskom roku," pokračuje PaedDr. Veronika Pukancová, zástupkyňa riaditeľky Súkromnej materskej školy BESST.

7. Najdôležitejšia je láska

Hoci to môže znieť ako klišé, všetci psychológovia sa zhodujú na jednom. Kľúčom k bezbolestnému prechodu zo škôlky do školy sú samotní rodičia. Vaša láska, dotyk, pochopenie a váš čas. Potom sa deti budú prirodzene a zdravo vyvíjať.