Presunúť na hlavný obsah

Vedeli ste o tom, že aj chladnička má svoje pravidlá? Dodržujte ich a vaše potraviny budú dlhšie čerstvé

Zábava

Môže sa to zdať naozaj jednoduché – nakúpim potraviny a učebnicovo ich rozdelím do chladničky, mrazničky či komory. Viete však aj to, kde v chladničke správne uložiť mäso, ovocie, zeleninu či zvyšok nedojedeného jedla? Viete aj to, čo do nej nepatrí? Pravdou je, že aj chladnička má svoje pravidlá a o mnohých z nich ste doteraz určite ani len netušili. Naučte sa vo svojej chladničke dodržiavať hierarchiu, ktorá zaručí maximálnu čerstvosť vašich potravín a postará sa aj o to, aby neskončili v koši. Čo kde patrí? Všetko má svoje miesto a my vám prezradíme, kde sa nachádza.

Môže sa to zdať naozaj jednoduché – nakúpite potraviny a učebnicovo ich rozdelíte do chladničky, mrazničky či komory. Viete však aj to, kde v chladničke správne uložiť mäso, ovocie, zeleninu či zvyšok nedojedeného jedla? Viete aj to, čo do nej nepatrí? Pravdou je, že aj chladnička má svoje pravidlá a o mnohých z nich ste doteraz určite ani len netušili. Naučte sa vo svojej chladničke dodržiavať hierarchiu, ktorá zaručí maximálnu čerstvosť vašich potravín a postará sa aj o to, aby neskončili v koši. Čo kde patrí? Všetko má svoje miesto a my vám prezradíme, kde sa nachádza.

Police venované trvanlivým potravinám a zvyškom

V horných policiach chladničky býva vždy najvyššia teplota, čo je približne 8-10 °C.Tu sa snažte ukladať v prvom rade potraviny, ktoré máte v pláne rýchlo skonzumovať alebo tie, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze. Čo teda ukladať najvyššie? Vrchné police sú okrem načatého jedla uloženého v dózach skvelé napríklad aj na víno, maslo, vajcia, otvorený džem či tvrdé syry v tehle. Nižšie poličky ušetrite pre menej trvanlivé pochúťky.

Priestor pre mliečnych obľúbencov je v strede

Stred chladničky je vhodný najmä na skladovanie mliečnych maškŕt. V stredných policiach býva približne 5 °C, čo je priaznivá teplota pre plátkové a plesnivé syry, smotanu, jogurty, ale aj mlieko. Nezabúdajte však ani na to, že mlieko by ste mali ukladať po ležiačky a otvorené syry v plastových nádobách. Nebudú tak šíriť nepríjemný zápach a nenachytajú ho ani od iných potravín v chladničke.

Miesto, kde to najviac chladí

Najnižšia teplotaje práve na spodných policiach chladničky, špeciálne pri ich zadnej stene. Nachádzajú sa nad zásuvkami a teplota tu dosahuje len 2 °C, čo znamená raj pre surové mäso, údeniny či ryby. Vďaka nízkej teplote tu vydržia čerstvé až 3 dni a vy z nich budete môcť pripraviť chutnú delikatesu pre známych či rodinu. Pamätajte však aj na to, že ak nemáte mäso vákuovo balené, bude lepšie, ak ho premiestnite do plastovej nádoby. Predídete tak zápachu.

Najteplejšie je vo dverách

Dvere chladničky sú miestom, v ktorom nám už sám výrobca napovedá, kde čo patrí. Možno je to tak aj preto, že teplota je tu najvyššia vzhľadom na neustále otváranie a pomerne veľkú vzdialenosť od chladiacich zariadení. Na vrchu dverí môžete bez výčitiek skladovať vajcia, ale aj maslo. Stred dverí je zase určený na rôzne fľaše ako je napríklad kečup, majonéza, omáčky či rôzne zaváraniny. A ako býva zvykom, najviac miesta býva v spodnej časti dverí, čo je skvelý priestor pre státie ovocných štiav či iných nápojov. Pozor však na otvorené mlieko, pretože tomu sa tu dariť určite nebude.

VIP zóna pre ovocie a zeleninu

V chladničke sa nachádza aj priestor určený výhradne na ovocie a zeleninu. Ich čerstvosť, ale aj výživu plodov si najlepšie udržíte práve vtedy, keď ich budete skladovať v spodných zásuvkách, v ktorých je stredná teplota. Tá predstavuje pre ovocie a zeleninu ideálne prostredie, ktoré je izolované od ostatných potravín v chladničke. Nie všetko však patrí do chladničky. Určite tu nedávajte paradajky, melóny, ananás, banány, citróny, uhorky, zemiaky, exotické či nedozreté ovocie. Tieto zdravé pochúťky by v chladničke stratili svoje chuťové vlastnosti.

Široký sortiment, ktorý naplní vašu chladničku poriadnou dávkou čerstvosti nájdete v Kauflande. Navyše, kúpou výrobkov privátnej značky K-Classic teraz podporíte nákup vozidiel v rámci terénnych sociálnych služieb Slovenského Červeného kríža, ktoré pomôžu ľuďom v núdzi po celom Slovensku.

 -Reklamná správa-