Presunúť na hlavný obsah

Cestovateľka Jana si užíva krásy Albánska: Aj pre toto sa rozhodla stráviť svoj život v tejto očarujúcej krajine

Cestovanie

Jana Fintová vyštudovala medzinárodné vzťahy a venuje sa neziskovej organizácii, ktorá organizuje rozvojové projekty. Užíva si ruch veľkomesta i dych vyrážajúce prírodné krásy Albánska, kde momentálne žije.

 Ako ste sa vôbec dostali k cestovaniu?

Cestovanie bolo vždy mojou vášnou. Od sedemnástich rokov som každé leto strávila pri mori, kde som pracovala ako fitness animátorka. Študovala som dva roky v Taliansku a strávila časť života na Sicílii. Posledné dva roky žijem v Albánsku.

Neprehliadnite: VIDEO: Mladý slovenský pár, ktorý miluje cestovanie: Ich fotografie a videá zdieľa celý svet!

Dnes môžem tvrdiť, že Albánsko si vybralo mňa. Po ukončení štúdia a pár rokoch v obore, som sa rozhodla ísť na dobrovoľnícky program a venovať sa rok rozvojovým projektom. Mala som na výber viacero krajín, avšak, musím sa priznať, že Albánsko nebolo mojou prvou voľbou (smiech). Osud to však nejako zariadil a Albánsko mi vskutku a doslova prirástlo k srdcu.

Tato krajina je známa krásnou prírodou a očarujucimi plážami. Čo Vás osobne zaujalo najviac?

Albánsko sa bezpochyby stáva novým cestovateľským hitom Balkánu! Počet turistov každým rokom rastie a veľa Slovákov a Čechov ma kontaktuje počas celého roka a chce poradiť, ktoré miesta v Albánsku treba zaručene navštíviť.

Inšpirujte sa: Slovenka Janka chcela vidieť celý svet a prišla na spôsob, ako sa to dá: Toto je kľúč k cestovaniu bez miliónov na účte

Táto pomerne malá krajina ovplýva veľkým prírodným bohatstvom! Panenské hory, nádherné azúrové pláže Jadranského a Iónskeho mora, divoká príroda, starobylé ruiny, jedinečná osmanská architektúra, mestá s rušným nočným životom, vynikajúce lokálne pochúťky a dobrosrdeční ľudia. Každý si tu nájde to svoje. Osobne milujem more a zostala som v nemom úžase, keď som sa prvýkrát ocitla na albánskej riviére. V živote by mi nenapadlo, že práve v Albánsku nájdem takéto more.

Ktoré miesta by ste odporučili čitateľom, ktorí sa chystajú túto krásnu krajinu navštíviť?

Všetkým milovníkom hôr a turistiky odporúčam nádherné albánske hory. Albánsko je až z dvoch tretín hornaté a nielenže sú albánske hory nádherné, sú skoro nedotknuté. Je to vskutku raj pre všetkých milovníkov turistiky, trekkingu, paraglidingu, horolezectva. Odporúčam vygoogliť Theth, Valbona, Tomorr, Dardha a Voskopoja.

Musím sa priznať, že až po dvoch rokoch v Albánsku sa mi v júni konečne podarilo dostať sa do vysnívaných "albánskych Álp", konkrétne do národného parku Theth a rovnomennej dedinky. Ak sa v lete chystáte navštiviť albánske Alpy, určite kliknite na môj itinerár a rady pri plánovaní vášho výletu tu.

Samozrejme, albánska riviéra nezaostáva za albánskymi horami a posledné roky sa stáva obľúbeným letným hitom Slovákov. Niet divu! Stačí vygoogliť Ksamil, Dhermi, Karaburun alebo Saranda a zostanete v nemom úžase. Mestá ako Tirana, Shkodra, Korca, Gjirokaster, Berat ponúkajú neopakovateľnú zážitky a aktivity pre všetkých milovníkov histórie, kultúry či architektúry!

Nenechajte si ujsť: Pred tým, než poletíte do Dubaja, mali by ste poznať miestne pravidlá: Na toto si dávajte mimoriadny pozor

Pri návšteve Tirany určite navštívte tajné bunkre Bunkart 1 a 2. Prvý tajný bunker sa hlavné mesto Tirana rozhodlo sprístupniť v roku 2014 a druhý bol sprístupneý minulý rok. Zatiaľčo Bunkart 1 poukazuje na históriu albánskej komunistickej armády a na každodenný život Albáncov počas režimu, Bunkart 2 zobrazuje históriu albánskeho ministerstva vnútra a odhaľuje tajomstvo tajnej polície, tzv. "Sigurimi", čo bola tajná a krutá zbraň na perzekúcia počas režimu.

Chcem avšak podotknúť, že Albánsko je rozvíjajúca sa krajina. Úroveň služieb či infraštruktúry nedosahuje priemer, na aký sme možno zvyknutí z iných krajín. Na druhej strane, nedotknutá príroda a panenské pláže tento fakt dokážu ľavou zadnou vyvážiť.

Určite ste mali možnosť spoznať veľké množstvo domácich. Ako by ste charakterizovali Albáncov ako takých?

Existuje veľa predsudkov a ako každá krajina, aj Albánsko má svoje pozitíva a negatíva. Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že v Albánsku som našla nielen dobrosrdečných a nápomocných ľudí, ale aj lásku, rodinu a veľa priateľov.

Je niečo, čo Vás na cestách touto krajinou, poprípade samotným Balkánom skutočne fascinovalo?

Facinovala ma krása prírody, rozmanitosť a veľa turistických skvostov, ktorý Balkán ponúka. Nikdy mi nenapadlo, že v zime budem lyžovať na prekvapivo dobre upravených lyžiarskych svahoch v Kosove, objavím jediný fjord v Stredomorí a to práve v Čiernej Hore, objavím tie najkrajšie tyrkysové pláže práve na pobreží albánskej riviéry a nakúpim tie najkrajšie riečne perly v Ohride, Macedónsku.

Na cestách človek zažíva neskutočne množstvo príhod. Stala sa aj Vám nejaká taká zapamätateľná?

V Albánsku sa mi úsmevné príhody stávajú pomerne často. Spomínam si ako ma po príchode do Albánska každý deň niečo milo šokovalo. Zostala som prekvapená, keď som na cestách naprieč krajinou zazrela na každom kroku betónový bunker. Medzi rokmi 1950 a 1988 bolo v Albánsku postavených približne 60 000 betónových bunkrov (hovorí sa aj o vyššom čísle), ktoré pochádzajú z Hodžovho komunistického obdobia. Boli postavené proti prípadnému útoku. Dnes sa nájde veľa vynaliezavých biznismenov, ktorí ich dokázali pretvoriť na malé hotelíky či bary.

Prečítajte si aj: Skutočný príbeh: KONGO - "Krajina, ktorá ma zmenila!"

Na hodinové kávičkovanie tak typické pre Balkán, dobytok blokujúci premávku na cestách po krajine či skoro každý model Mercedes Benz vyrobený od roku 1970 brázdiaci po albánskych cestách, som si už časom zvykla. Dnes môžem tvrdiť, že ma v Albánsku už veľa vecí neprekvapí, ale na albánsku dopravnú džunglu si veru nikdy nezvyknem.

Čo Vám cestovanie dalo, respektíve vzalo?

Svet je obrovský a nádherný. Treba ho spoznávať, inšpirovať sa a učiť sa od iných kultúr. Na druhej strane, dlhodobé cestovanie si vyberá svoju daň, ktorou je odlúčenie od rodiny a blízkych. To je aj dôvod, prečo ma to ťahá späť na Slovensko.

Máte este nejaké vysnené miesta, ktoré ste nenavštívili? V Albánsku ale aj vo svete?

Na mojom cestovateľskom liste ešte zostalo jedno miesto v Albánsku. Je to najväčší ostrov v Albánsku, Sazan, ktorý má strategickú pozíciu a v minulosti slúžil ako vojenská základňa. Vláda tento rok sprístupnila ostrov po prvýkrát turistom, a preto máte jedinečnú možnosť ho navštíviť práve toto leto.

Máte chuť sa este niekedy vrátiť naspäť na Slovensko alebo vám Balkán prirástol k srdcu?

Domov je domov a určite sa plánujem vrátiť na Slovensko. V Albánsku mám ale veľa načatých projektov a preto plánujem cestovať medzi Slovenskom a Albánskom.  Navyše, Albánsko sa onedlho stane aj oficiálne mojím druhým domovom (smiech).

Ďakujeme za rozhovor!

So svojimi cestovateľskými zážitkami a tipmi o cestovaní po Albánsku sa Jana rada delí na svojom Facebooku "Moje Albánsko".