Presunúť na hlavný obsah

Návod, ako na problémové partie celého tela: Kedy dokážete ovplyvniť brucho či zadok a čo je dané genetikou?

Fitness

Fitness tréner Michael Achberger vám dnes poradí, na čo sa zamerať v boji s tukovými vankúšmi na problematických partiách. Kedy to dokážeme ovplyvniť a za čo môže genetika?

Problémovými partiami sú väčšinou myslené brucho, zadok, stehná a nič ďalšie, čo je chyba. Každú ženu trápi niečo iné, niektorá má ochabnuté tricepsy, niektorá ovisnutý zadok, na inú zapôsobila gravitácia a prsia už nie sú tam, kde v dvadsiatich, a ďalšej sa nepáčia jej lýtka, ktoré sú buď príliš silné, alebo naopak príliš tenké. Ženy sú jednoducho pomerne dosť sebakritické a každá si nájde na sebe niečo, čo sa jej nepáči a čo považuje za tú svoju problémovú partiu. Ako je vidieť, je to teda veľmi individuálna záležitosť a je tiež potrebné k tomu tak pristupovať.

Povedzme si teda konkrétnejšie, čo sa dá zmeniť a čo nie. Majte ale na pamäti, že genetiku neoklamete.

Prečítajte si: Cviky pre krajšie ženské telo: Takto dosiahnete štíhlejšie nohy a zbavíte sa tuku na vnútorných stehnách!

Zvesené ramená, hrbenia sa

To je problém mnohých žien, ktoré majú sedavé zamestnanie. Tieto znaky väčšinou znamenajú oslabené medzilopatkovej svalstvo, oslabené ramená a skrátený prsný sval.

Čo môžete urobiť?

Je vhodné zamerať sa na posilnenie chrbtového svalstva, svalstva ramien a strečing prsných svalov.

Čo neovplyvníte / za čo môže genetika?

Každý máme inú dĺžku kľúčnych kostí a šírka ramien je samozrejme závislá na nej.

Ovisnuté tricepsy, hrubé paže

Schudli ste niekoľko kíl, nohavice vám padajú, ale ruky nie a nie zmenšiť svoj obvod.

Čo môžete urobiť?

Posilňovať tricepsy a nebáť sa pokojne väčších váh. V ideálnom prípade kombinujte ťažký tréning tricepsov s ľahším. Nesmiete zabudnúť na aeróbnu aktivitu. Veľké počty opakovaní majú svoje plusy, ale tuk vám z určenej partie neodstráni. Svalová hmota sa nemení v tukovú a naopak. Musíte sval spevniť, zväčšiť a aeróbne aktivitou odstrániť tuk.

Čo neovplyvníte?

Ak ste schudli naozaj veľké množstvo kíl a zostala vám ovisnutá kože, bude najskôr potrebná plastická operácia.

Ovisnuté prsia

Čo môžete urobiť?

Posilňovaním zlepšíte vzhľad svojich pŕs a ľahko ich pozdvihnete. Musím zdôrazniť, že tu je dôležitá prevencia a ak začnete posilňovať prsné svalstvo až po štyridsiatke a dvoch deťoch, prišli ste, ľudovo povedané, s krížikom po funuse. Prsiam tiež nesvedčí striedavé chudnutie a priberanie, s nabranými kilami prsia väčšinou poklesnú a aj keď potom opäť schudnete, zostanú stále v rovnakej výške.

Čo neovplyvníte?

Posilňovaním nezmeníte veľkosť svojich pŕs.

Vypuklé, nepevné brucho

Čo môžete urobiť?

Pravidelným posilňovaním stredu tela sa brušná stena spevní, ale kým je na bruchu vrstva tuku, bude pôsobiť stále nepevným dojmom. Je teda dôležité posilňovaním udržiavať brucho pevné a vtiahnuté a pravidelnou aeróbnej aktivitou a zdravou stravou si strážiť množstvo podkožného tuku, ako už bolo povedané, tuk nepremeníte na svaly a naopak, a posilňovaním brušných svalov sa tuku na nich nezbavíte.

Čo neovplyvníte?

Ženy po pôrode môžu trpieť rozostúpením brušných svalov, povolenou brušnou stenou, kožou atď. Bohužiaľ tieto veci nie sú vždy ľahko napraviteľné a preto opäť zdôrazňujem, že prevencia je veľmi dôležitá. Neovplyvníte ani šírku pásu, respektíve ovplyvníte, ak je vaším prianím rozšírenie pása. Ak chcete pás zúžiť, budete sa musieť uspokojiť s optickým klamom a rozšíriť chrbát a spevniť a rozvinúť svalstvo nôh. Bočné brušné svalstvo cvičte skôr väčším počtom opakovaní, aby ste zabránili jeho rozšíreniu.

Široké boky

Čo môžete urobiť?

Boky sú bedrové kĺby, ku ktorým vedú úpony stehenných a sedacích svalov a posilňovaním môžete tieto úpony spevniť, ale nezbavíte sa tým podkožného tuku, ktorý boky robí široké. Opäť je to teda záležitosť celkového zníženia množstva podkožného tuku.

Čo neovplyvníte?

Šírku panvy žiadnym cvičením nezmeníte.

Neprehliadnite: Superpotravina, ktorá ovládne rok 2018: Na tento zázrak nedáte dopustiť!

Veľký zadok

Čo môžete urobiť?

Posilňovacie cviky, ako sú drepy, leg press a iné viackĺbové cviky sú výborné na získanie svalovej hmoty a pozdvihnutie zadku. Väčšina žien sa týchto cvikov bojí, pretože si myslia, že sa im zadok ešte viac zväčší, ale verte mi, že to tak nie je. Jednokĺbové cviky, ako napríklad zanožovanie by v tréningu mali mať tiež svoje miesto, ale odporúčam sa zamerať na už spomínané drepy, leg press atď. Samozrejmosťou je tu opäť zbaviť sa prebytočného podkožného tuku, pretože pod tukom svaly nikdy nevyniknú!

Čo neovplyvníte?

Myslím, že tu ide toho ovplyvniť veľa. Je samozrejmé, že niektoré ženy majú väčšiu tendenciu k ukladaniu tuku na týchto miestach, ale každá žena sa môže pýšiť pekným pozadím.

Aké sú vaše problémové partie?

spolu hlasovalo 185 ľudí