Presunúť na hlavný obsah

Najčastejšie príčiny, prečo sa budíte ráno unavený: Zmeňte ich, a ďalšie ráno pocítite rozdiel

Zdravie

Ak vás trápi, že ste sa znova takmer vôbec nevyspali, hoci ste spali dostatočné množstvo hodín, pravdepodobne je za tým jedna z týchto vecí.

Únava nemusí na človeka prísť len po prebdenej noci, ale kľudne aj po niekoľkých hodinách spánku. Napriek tomu to všetko môžete zmeniť svojim vlastným prístupom.

Prečítajte si: To ako počas noci s partnerom spíte, veľa prezrádza o vašom vzájomnom vzťahu: Ako ste na tom?

Neskorá večera

Proces trávenia je zdĺhavejší, a preto vášmu žalúdku nebude stačiť na trávenie len pár minút predtým, ako zaspíte. Snažte sa o to, aby ste zjedli posledné jedlo miminálne dve až tri hodiny pred spaním.

Používanie mobilov, či laptopov pred spaním

Toto je jeden z najčastejších dôvodov, prečo si vaše telo neoddýchne tak, ako by mohlo a malo. Elektronika a svetlo tesne predtým, ako idete spať narušuje hladinu melatonínu, hormónu, ktorý sa vyplavuje počas spánku, a ktorý je zodpovedný za priebeh nášho spánku. Keďže je tento hormón veľmi citlivý na svetlo, jeho práca je kvôli elektronike a svetlám zoslabená. Namiesto mobilu siahnite radšej po knihe.

Vypínanie budíka

Ak sa vám často stáva, že budenie odďaľujete a budík niekoľkokrát vypínate, vaše telo je neskôr zmätené, keďže prerušíte riadny spánkový cyklus. To, že si pospíte ešte 5 minút vás môže nakoniec stáť únavu na celý zvyšok dňa. 

Zaspávanie v rôznych časoch

Pokiaľ zaspávate každú noc v inom čase, vaše telo si nedokáže zvyknúť na konkrétnu hodinu, a preto akoby netuší to, kedy ste unavený a kedy naopak vyspatý. Podľa viacerých lekárov by ste mali zaspávať a vstávať v tom istom čase každý deň, alebo aspoň 5-krát v týždni.

Mohlo by vás zaujímať: To, že ste sa stali mamou, ešte neznamená, že by ste mali zabúdať na seba: Toto si z času na čas sebecky doprajte aj vy

Stres

Stres nie je len príčinou mnohých chorôb, ale aj celkovej únavy. Vaše telo potrebuje oddychovať nielen fyzicky, ale aj mentálne. Preto sa pred spaním zbavte akýchkoľvek negatívnych, či stresujúcich myšlienok a ráno sa vám tak bude vstávať oveľa lepšie.