Presunúť na hlavný obsah

Ženy by mali mať nárok na tri dni „menštruačného voľna“: Tvrdí gynekológ a upozorňuje na to

Zdravie

Odborník na ženské veci prišiel s dôvodmi, pre ktoré by mali ženy mať nárok na voľno z práce. Nám sú viac menej známe, ale asi je dobré, aby boli informovaní aj zamestnávatelia, čo poviete?

Z výsledkov prieskumu...

Podľa výsledkov jedného britského prieskumu, ktoré zverejnil denník Dailymail.com, deväť z opýtaných žien priznalo, že trpí menštruačnými bolesťami v práci pravidelne. Dokonca tretina z opýtaných priznala, že v danom čase, počas menštruácie sú nútené ísť k lekárovi a volať svojmu zamestnávateľovi, že neprídu do práce kvôli chorobe. 27% opýtaných žien zase uviedlo, že keď v takomto stave išli do práce, ich výkon bol zamestnávateľom vyhodnotený ako nižší alebo slabý.

Mohlo by vás zaujímať: Vďaka tomuto sa zbavíte bolestivej menštruácie: Stačí spraviť jednu vec

Riešením sú tri dni menštruačného voľna

Na základe výsledkov tohto prieskumu sa ozval jeden londýnsky odborník, gynekológ, ktorý pre denník Dailymail uviedol dôvody, pre ktoré by mali mať ženy trpiace silnými bolesťami počas svojich dní, tzv. menštruačné voľno, a to konkrétne tri dni z mesiaca a ich zamestnávatelia by im ho mali umožniť. Na jeho stranu sa pridávajú aj ďalší, ktorí sa rozhodli, takýmto spôsobom upozorniť na chúlostivú  vec a vyzývajú tak ostatných zamestnávateľov. Toto sú hlavné dôvody, ktoré svorne uvádzajú...

Čítajte tiež: Ako vplýva menštruačný cyklus na cvičenie? Môže krácanie predstavovať vážnejšie riziká počas tréningu?

1.    Ženy by počas svojich dní podávali lepší výkon, prinajmenšom taký, aký po iné dni

52% z opýtaných žien totiž uviedlo, že v takomto stave nie sú schopné cítiť sa dobre, ani podávať výkon ako za normálnych okolností.

2.    Ženy by sa cítili v práci komfortnejšie, spokojnejšie, pretože by sa hľadelo a prihliadalo na ich potreby počas týchto dní

Odborníci tiež upozorňujú na to, že ženy tvoria predsa polovicu pracovnej sily, preto by mali byť zohľadňované tieto ich stavy spomínanými troma dňami voľna, pretože takéto silné bolesti sa považujú za nevoľnosť, chorobu.  

3.    Ženy by nemuseli trpieť v tichosti len preto, že by sa cítili zahanbene, keby museli niečo vysvetľovať v práci

Predstavme si, že musíme šéfovi vysvetľovať, prečo bol náš výkon slabší než v iné dni. V prípade, že ide o muža, je to nielen o to zahanbujúcejšie, ale dobre vieme, že mnohí by to zobrali len ako výhovorku. Práve to je kameň úrazu, pretože podľa odborníkov ide o prirodzenú vec, ktorú sme však nútené pretrpieť v tichosti, pretože sa hanbíme o nej na verejnosti hovoriť.

Neprehliadnite: Najhorší zlozvyk, aký robí každá druhá z nás: Žravá nálada pred menštruáciou je príčinou mnohých týchto bolestí

Nám neostáva nič iné ako len súhlasiť. Len čo na to naši mužskí zamestnávatelia? Dokázali by akceptovať tri dni menštruačného voľna?