Presunúť na hlavný obsah

Trápia vás „hrošie“ päty? Takto sa ich definitívne zbavíte!

Zdravie

Čo si budeme nahovárať, mnoho žien to so starostlivosťou o chodidlá v zimnom období príliš nepreháňa. Výsledkom je tak zvaná hrošia päta na nohách, tvrdé nechty a kde tu i popraskaná pokožka. Snažíte sa dohnať zameškané a týždne dlhej ignorácie svojim nôžkam vynahradiť? Prečítajte si, bez čoho sa ich letná očista nezaobíde.

 

Čo môže byť horšie ako krásna dáma v elegantnom oblečení,  ktorej zo štýlových sandáliek na nohách vykúkajú neupravené nechty a popraskaná päta? Rovnako ako ruky, i naše nohy si zaslúžia náležitú pozornosť, pričom dbať treba na každý detail. Absolútne gro tvorí samotná päta. Odstránenie jej stvrdnutých častí pritom nie je žiadna veda. 

Prečo nám päty praskajú?

Všetko má svoju príčinu a dôsledok. Za popraskané päty môže hneď niekoľko faktorov. Prašnosť, nevhodná obuv, genetické predispozície či nadmerná záťaž pri športe. Koža zhrubne, stráca pružnosť, môže popraskať, dokonca krvácať a nepríjemne bolieť. Nečakajte až do tohto štádia a s jej starostlivosťou začnite ihneď. Zhrubnutú kožu ale nikdy nestrihajte, pretože vám narastie ešte pevnejšia. S prehľadom vám postačia menej „drastické“, no za to oveľa účinnejšie metódy.

Preč s hrošou pätou

Najlepší čas pre chodidlovú očistu je večer, keďže sa nejedná o päťminútovú záležitosť. Budete potrebovať lavór s teplou vodou a potreby pre pedikúru, primárne škrabku na nohy. Do vody kľudne podľa chuti pridajte harmanček, soľ, či iné prípravky na relax a regeneráciu pokožky. Nohy v nej nechajte ponorené až dokým vám koža nezmäkne, čo je zhruba 15 minút.
 
S pomocou škrabky na päty odstráňte prebytočnú pokožku, no buďte opatrné, aby ste sa neporanili. Po tejto procedúre použite peeling, ktorý je na tento účel ako stvorený a zbaví vás posledných zbytkov odumretej kože. Následne chodidlá dôkladne osušte, natrite hydratačným krémom a nechajte na nohách pôsobiť v bavlnených ponožkách po celú noc. 

Dôležitá je pravidelnosť

Tento „detail“ nie je až taký bezvýznamný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Veď už v starovekom Egypte naň ženy kládli patričný dôraz. Nezabúdajte, že základom pre krásne a hebké nohy je dôsledná a hlavne pravidelná starostlivosť. Jednorazová S.O.S. kúra nedokáže napraviť napáchané škody za uplynulé mesiace. 

Rady starých materí

Možno ste už počuli o odvare z pastierskej kapsičky a bazalke, ktorý na suché a popraskané chodidlá používali naše babičky. Iným, nemej osvedčeným receptom, je zábal pozostávajúci z lyžice medu, cukru a olivového oleja. Ten natrite na nohy a nechajte pôsobiť približne 15 minút. O čosi frekventovanejšie sú však „modernejšie“ metódy, s ktorými sa podelili i naši čitatelia.

Tipy našich čitateľov

Marta (33): „Mne sa väčšmi osvedčilo obrusovať kožu na sucho, pretože ak je rozmočená, zvykne sa pri použití škrabky rozstrapatiť.“
 
Hanka (26): „Problém so suchými a drsnými pätami má skôr môj priateľ. Som alergická na to, keď sa nimi počas spánku o mňa obtrie. Pri odstraňovaní zhrubnutej kože ale používa nožík, rovnako ako aj veľa iných mužov.“
 
Ján (41): „Mňa tohto problému zbavila salicylová masť 5%. Vrelo odporúčam.“
 
Zuzana (30): „Treba ísť na pedikúru. Tam si s podobnými peripetiami hravo poradia a potom už len stačí jemné päty udržiavať obyčajnou škrabkou na nohy každý večer počas kúpania.“ 
 
Tatiana (34): „Robím to ako väčšina mojich kamarátok. Namočím si nohy na 20 minút do teplej vody s olivovým olejom a potom ide odstraňovanie stvrdnutej kože jedna radosť. Viem, že niektorí ľudia používajú žiletku či nožík, no ja ostávam verná pemze i za cenu, že mi to zaberie dvojnásobne viac času.“