Presunúť na hlavný obsah

Poznáte scenár typu nechudnem, aj keď zdravo jem? Odhalíme vám, v čom dôležitom robíte chyby

Chudnutie a diéty

Tréner Michael Achberger sa často stretáva s problémom žien, ktoré sú presvedčené o tom, že jedia zdravo a napriek tomu nechudnú. Poďme si však vysvetliť, čo znamená, jesť zdravo!

To, ako vyzeráme, či sme štíhli alebo pri tele, príliš chudí alebo obézni, nie je čisto len o prijatých a vydaných kalóriách. Nie je to len o cvičení a o jedle. Sú tu totiž aj ďalšie vplyvy, ktoré pôsobia na expresiu našich génov. Teda na to, či sa gény prejavia, alebo zostanú spať. Niekto má geneticky väčšie sklony na priberanie na hmotnosti, niekto napríklad k rozvoju rakoviny. Či k tomu ale naozaj dôjde, môžeme veľmi silno ovplyvniť naším prístupom, správaním a životným štýlom, vrátane stravy.

Mnoho ľudí chce schudnúť alebo sa dopracovať k uspokojujúcim krivkám, ale ... aj keď jedia zdravo a cvičia,  tak nechudnú. Spoznávate sa? Máte pocit, že robíte všetko dobre, ale jednoducho to nejako nejde? Pozrieme sa na najčastejšie dôvody neúspechu.

Prečítajte si: Vyskúšajte 7-dňovú očistu tela pomocou zeleninových štiav: Poznáme zázračné ingrediencie tohto elixíru

Myslíte si, že jete zdravo, ale nie je tomu tak

Rôzne diétne a light potraviny nie sú zdravá strava. Odtučnené potraviny nie sú zdravá strava. Celozrnné pečivo nie je zdravá strava. Individuálne nastavený sortiment základných potravín na čele so zeleninou, kvalitnými bielkovinami a tukmi JE zdravá strava. 
Zapíjame čistú vodu, čajom. Deň si "okoreníme" kávou, pohárom vína, kúskom horkej čokolády.

Nesnažte sa o "nízkotučnú diétu". Prirodzené tuky nám kilá nepridajú. Sacharidy väčšinou áno, pretože ich konzumujeme v neprirodzenej podobe a v neprimeranom množstve. Vôbec nie je potrebné riešiť, ktoré diétne potraviny sú a nie sú vhodné. Vhodné sú základné prirodzené potraviny, ktoré si môžete, obrazne povedané, uloviť, odtrhnúť, nazbierať. 
Trochu nám tento jednoduchý koncept sťažuje genetická manipulácia skôr prirodzených plodín. Preto napríklad neodporúčam v dnešnej dobe konzumovať pšenicu a kukuricu.

Ste príliš v strese

Naše telo nerozoznáva medzi zdrojmi stresu. Či už ide o emocionálny stres alebo stres fyzický (napr.  aj keď príliš cvičíte!), telo vyplavuje hormón kortizol - tzv. Fight or flight hormón - "bojuj alebo uteč".

V dobách minulých sme bojovali alebo utekali, dnes sa pri strese skôr prejedáme. Stres v kombinácii s nečinnosťou vedie k rozkladu svalov, zhoršovaniu inzulínovej rezistencie a podpore ukladanie tukov. Možno prežívate skrytý stres. Kedy ste naposledy boli v prírode? Prejsť sa v lese, na horách, pri mori, na chalupe ... Naplánujte si voľno, kedy nebudete MUSIEŤ nič robiť a len sa pozerajte, počúvajte, nechajte myšlienky voľne plynúť, odpočívajte.

Pribúda vám svalová hmota

Preto máte rovnakú alebo aj vyššiu váhu než na začiatku. To je v poriadku a dokonca je to skvelé. Všímajte si úbytku centimetrov v páse aj inde na tele. Merajte množstvo tuku, samotná hmotnosť nie je vypovedajúca.

Nie ste dosť aktívni

Potrebujete sa hýbať približne 3-5 hodín týždenne v pomalom tempe. Tomu zodpovedá napríklad rýchlejšia chôdza. Celé dni sedieť a raz týždenne vyraziť na päť hodín nie je ono. Rozložte svoju aktivitu do celého týždňa!

Ste v kolotoči chronického kardia

Čo to znamená? Stresujete telo častým dlhotrvajúcim pohybom vo vyššej intenzite. Môže to byť napríklad náročný aerobik, spinning vo vysokom tempe a pod. To zapríčiňuje túžbu po sacharidoch, ich zvýšenú konzumáciu, zvýšenú produkciu kortizolu a následné zvýšenie tuku v tele.

Jete príliš veľa

Aj keď znížite príjem sacharidov vo svojej strave, vylúčite pšenicu a urobíte ďalšie kroky, je možné, že sa prepchávate. Určitú rovnováhu príjmu a výdaja je samozrejme nutné zachovať. Skúste občas vynechať desiaty, pokojne aj raňajky ... o to viac kvalitne jedzte obed a večeru (bielkoviny, tuky, zelenina!). Vcelku vhodné je vyskúšať tzv. prerušované hladovanie alebo "Intermittent fasting". Stručne povedané, jete napríklad len v osemhodinovom okne cez deň a zvyšok dňa "hladujete". Prakticky? Napríklad prvé jedlo 12:00, posledné 20:00 večer. Aby sme si rozumeli, je to len PRÍKLAD, čo tiež môže fungovať. 

Naozaj dodržujete tie správne návyky?

Buďte k sebe absolútne úprimní. Uvedomte si, čo naozaj chcete. Chcete schudnúť? Nemôžete piť 8 pív každý piatok. Chcete pribrať? Tzn., že budete musieť posilňovať (a nie, 1 kilová činka nie je činka) a tiež jesť dostatok kvalitných bielkovín. Systematicky. Nestačí to "len tak trochu" upraviť a "ono to nejako dopadne". Skúste si dať verejný záväzok. Zaplatiť poradenstvo. Ušite si na seba proste nejaký bič!

Neodstránili ste staré zásoby nezdravých jedál

Alebo ich stále kupujete pre prípad, čo "keby", prípadne pre deti, manžela. Naozaj si myslíte, že sú tieto potraviny pre vaše deti vhodné? Deti nepotrebujú farebné sladkosti a ďalšie priemyselne spracované potraviny. Dobre funguje: Out of sight = out of mind. Takže tie zásoby chipsov a sladkostí vyhádžte.

Už máte ideálnu hmotnosť

Je dosť možné, že ste už teraz na vašej ideálnej hmotnosti. Telo sa dostalo do rovnovážneho stavu a je mu tak dobre. Stojí vám nejaká ďalšia drina za to, mať o dve kilá menej? Toto rozhodnutie je len na vás a je naozaj čisto individuálna.

Neprehliadnite: Vysoký tlak je tichým zabijakom: Tieto potraviny by ste mali zaradiť do jedálnička, aby ste ho znížili

Jete príliš veľa "dobrôt"

Občasné hriechy sú v poriadku. Problém nastáva, keď sú príliš často. Opäť je to individuálne a musíte sledovať, čo funguje práve vám. Nemožno generalizovať. Môže sa jednať o príliš veľa vína, čokolády, ale aj ovocia alebo orechov... Niekoho neohrozí jeden deň v týždni, kedy povolí uzdy a napchá sa pizzou na prasknutie, inému to uškodí aj raz za mesiac.

Ešte ste poriadne nezačali

Vydržte minimálne mesiac s novým životným štýlom alebo stravou, bez toho, aby ste očakávali výrazné výsledky. Skôr dlhšie. Už po týždni môžete pozorovať zmeny, ale väčšinou je potreba dlhšia "aklimatizácia" pre váš organizmus. Prvé výsledky bývajú pocitové. Skúste si všimnúť - cítite sa lepšie ako predtým? Bravo! Pokračujte v režime. Správny životný štýl je beh na dlhú trať, nastavte na to svoju myseľ a užívajte si to.

Málo spíte

Chronická spánková deprivácia spôsobí vzostup hladiny kortizolu a opäť k ukladaniu tuku. Väčšina ľudí potrebuje cca 7-8 hodín nočného spánku.

Nejete vedome

A tým možno jete viac, než by ste mali. Takže sa posaďte a jedzte v pokoji a pomaly. Nejedzte stále a pri každej činnosti. Do kina nemusíte brať popcorn, pri televízii alebo pri filme nemusíte stále niečo chrúmať. Na jedlo sa sústreďte. Že nemáte čas? Tak znova, stanovte si priority - buďte k sebe úprimní. Prioritám následne podriaďte ostatné sféry svojho života. Riešením je aj jesť len 2-3x denne, zato poriadne a po-ma-ly!

Jete príliš málo

Ak jete menej kalórií, ako vydáte, znižuje sa vám kľudový metabolizmus. To nechcete. Ibaže by bol hladomor. Pre dlhodobý úspech je lepšie udržať obrátky vášho metabolizmu výkonné. Takže musíte jesť dostatočne a tiež udržiavať dostatočné množstvo svalovej hmoty (áno, cvičiť). Fajn je tiež cyklovať množstvo stravy, jeden deň sa najete menej, druhý deň  viac. Sem-tam sa najesť viac dosýta nie je žiadny problém. Nemusíte to plánovať, bežný život sa vám o to postará sám. A telo tak dostane nové impulzy.