Presunúť na hlavný obsah

VIDEO: Škola golfu 7.diel: Švih železom so skúsenou golfistkou Katarínou Kachlíkovou

Fitness

V tomto diely vám Katka prezradí, aký je rozdiel medzi driverom a železom a zároveň vám predvedie krátku ukážku.

Rozprávkové priestory golfového rezortu Black & White v Bernolákove nám ponúkli nielen skvelý pohľad na golfové ihriská, ale zároveň nám poslúžili pri odpaloch, ktoré nám predviedla sympatická Katka.

Prečítajte si aj: VIDEO: Škola golfu 5. diel: Naučíme vás posledný a najdôležitejší zo základných úderov "pat"

Dnes vám ukážeme konkrétny švih železom a naučíme vás, aký správny postoj by ste mali mať, ak sa chystáte na tento odpal.

FEMINITY TV: Rozdiel medzi jednotlivými odpalmi a ukážku postoja si môžete pozrieť v našom 7. dieli školy golfu

Aký je rozdiel medzi driverom a železom?

„Hlavný rozdiel medzi driverom a železom je hlavne v tom, akú vzdialenosť chcem dať. Teda driver sa používa len na tie prvé odpaly, na tie najdlhšie vzdialenosti. Takže pokiaľ mám jamku, ktorá má viac ako 200 metrov, tak si vyberiem driver a odpaľujem prvú loptičku. Potom ak sa dostanem na vzdialenosť okolo 150 metrov a kratšie, tak si vyberiem železo a prihrávam na green,“ začala Katarína Kachlíková.

Konkrétny švih železom

Skúsená golfistka Katka nám priblížila, ako prebieha konkrétny švih železom. „Hlavný rozdiel v rámci postavenia je v tom, že loptička môže byť v strede medzi pravou a ľavou nohou, driver je v tomto prípade trošku bližšie k ľavej päte. Pre tých začínajúcich golfistov je taká dobrá pomôcka, že položím si palicu na zem a podľa toho sa postavím, aby som mierila presne tam, ako si želám. Takže podľa tejto palice sa postavím a zaujmem základný postoj. Začnem sa sústrediť a pomaličky začnem robiť náprah, ktorý je oveľa pomalší ako ten samotný švih. V trajektórii loptičky postupne dvíham palicu. Ľavá ruka je vystretá a pomaličky z tohto náprahu prechádzam do švihu, zrýchľujem, prešvihnem a dokončím úder. Pravá noha sa pritom zdvihne a už len sledujem loptičku ako mieri na green,“ dokončila s úsmevom.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Škola golfu 5. diel: Naučíme vás posledný a najdôležitejší zo základných úderov "pat"