Presunúť na hlavný obsah

Je dôležité nestratiť vo vzťahu svoju hrdosť: Táto situácia vám ukáže, kedy je lepšie kvôli samému sebe odísť

Partnerské vzťahy

Kvôli láske dokážeme pretrpieť veľa. Kde je však pomyselná hranica toho, čo by sme ešte mali a čo už nie?

Kam až dokážeme zájsť?

Občasné zlyhania a sklamania sú súčasťou každého vzťahu, to však neznamená, že sa máte za každú cenu držať „vlaku rútiaceho sa z kopca“. Kvôli vlastnej hrdosti je nanajvýš dôležité vedieť, kedy vám spolunažívanie s niekým iným nabúrava vlastné priority a plány a kedy sa už necítite samy sebou.

Inšpirujte sa: Lekcie z lásky, ktoré vám môže dať len starší muž: Pre toto je pre mladú ženu vraj tým najlepším odrazovým mostíkom

Podpora vyzerá inak

To, že sa partneri rozídu kvôli veciam ako nevera, nedôvera, klamstvá či úplne odlišné názory na svet, by malo byť samozrejmosťou. A aj keď to v dnešnej dobe vedie k rozchodu stále zriedkavejšie, neznamená to, že by sme dané problémy mali bagatelizovať. Čo však urobiť vtedy, ak nás partner nijakým spôsobom navonok neobmedzuje a nikto cudzí by si nič zvláštne či zlé na našom vzťahu nevšimol, no i napriek tomu cítime, že niečo nie je v poriadku? Viktóriin prípad vám podobnú situáciu priblíži celkom presne.

„Mala som partnera, ktorý sa spočiatku zdal bezchybný. Možno nie k okoliu, svojej práci či iným aktivitám, vo vzťahu ku mne však skutočne šiel na sto percent. Tak som to aspoň cítila ja a moje okolie mi svojimi pozitívnymi ohlasmi na náš vzťah dávalo neustále za pravdu. To, že máme vážny problém, som si začala uvedomovať až postupom času. Teda, presne vtedy, keď som sa rozhodla ísť si za svojimi cieľmi a snami a opustiť doterajšie zamestnanie ako marketingová manažérka. Chcela som písať, vytvoriť niečo vlastné, môcť povedať, že som niečo zvládla sama,“ vysvetľuje okolnosti, za ktorých sa jej rozprávka v podobe ideálneho partnera začala rúcať pred očami.

Prečítajte si aj: Skutočne majú súčasné vzťahy určitú dobu »exspirácie«? Vieme, prečo dlhodobé vzťahy napokon stroskotajú

„Moja rodina stála pri mne, to sa však už nedá povedať o Viktorovi. Celú vec mi začal vyhovárať, tvrdil, že bez kontaktov to určite nepôjde, nemala by som nechávať svoju dobre rozbehnutú kariéru len tak a púšťať sa do niečoho tak riskantného. Síce to zaobaľoval veľmi precízne, časom som si uvedomila, kam tým mieri. A to celkom presne. Neveril vo mňa,  nečakal, že sa mi skutočne niečo podarí a absolútne nechcel pripustiť možnosť, že by som naozaj mohla preraziť ako spisovateľka. Práve vtedy, keď som jeho podporu potrebovala najviac, on sa na mňa vykašlal,“ spomína Viktória.

Netušila však, že sa to môže ešte zhoršiť. „Postupom času však na celý nápad zanevrel natoľko, že ho začal sabotovať. Slovné posmešky som si prestala všímať celkom rýchlo, čo však prišlo po nich, by som nikdy nečakala. Počas večere s priateľmi som sa na chvíľu vzdialila. Nie však natoľko, aby som nepočula to, ako ma verejne zosmiešňuje pred našimi spoločnými známymi. Vraj som nikdy nevedela písať a nikdy som na to nemala, preto nechápe, kam tým mierim. Chce ma len uchrániť verejnej potupy a toho, že skončím bez koruny a zosmiešnená. Vtedy som si uvedomila, s kým to vlastne chodím. Nielenže šliapal po mojom sebavedomí, on ho verejne sabotoval, bez súcitu či myšlienky na to, čo to asi robí so mnou,“ dodáva.

Nenechajte si ujsť: Nová vzťahová revolúcia: Ľadové kráľovné, ktoré chcú meniť partnera na svoj obraz a submisívni muži

Nenechajte so sebou zametať

Nechala ho. Tam a vtedy. Aj so všetkými jeho predsudkami a nevraživosťou. A urobila správne. Uvedomiť si, že partner tu nie je len pre svoje potešenie a zábavu, ale hlavne na to, aby vás podporil vo chvíľach, keď to najviac potrebujete, je zásadná vec. Ak vás zraňuje, necháva vás v domnienke, že niečo nezvládnete aj napriek tomu, že si zo všetkých síl idete za svojím, je hlúpe a sebecké.  Zachovajte si svoju hrdosť, verte v seba a človeka, ktorý o vás pochybuje aj za vás, vylúčte zo svojho života. Nielen nevera či klamstvo totiž môžu byť toxické, ponižovanie je niekedy oveľa horšie.