Presunúť na hlavný obsah

Najlepšia priateľka mi závidela úspešnú kariéru: Po tom, čo som jej pomohla dostať sa tam, kam chcela, urobila toto

Partnerské vzťahy

Ľudia sa vedia zachovať všelijako. V situáciách, keď ukážu svoj skutočný charakter spoznáme, kto si našu pozornosť naozaj zaslúži a kto sa o ňu len účelovo snaží.

Kamarátky od detstva majú k sebe niekedy aj v dospelosti bližšie ako známosti, ktoré nadobúdame v neskoršom veku. Martina s Evou sa poznali presne od prváku a nebolo dňa, ktorý by netrávili spolu. Takmer nerozlučné ženy, ktoré však okrem kamarátskej náklonnosti a spoločnej minulosti plnej neuveriteľných zážitkov, takmer nič nespájalo. Mali odlišné záujmy, víziu budúcnosti aj názor na to, ako by mal vyzerať ich ideálny vzťah. Napriek všetkému však jedna bez druhej akoby nedokázali existovať.

Inšpirujte sa: Keď si ma bral, nenapadlo by mi, že to robí kvôli tomuto: Aj preto teraz viem, že mám počúvať svoj inštinkt

Závisť všetko zmení

Až do momentu, kedy sa Martine ako architektke začalo neuveriteľne dariť a o jej práci sa postupne začalo dozvedať aj okolie. To bolo na Evu, ktorá sa ako začínajúca autorka nevedela presadiť, jednoducho príliš. Nechcela závidieť, no nemohla si pomôcť a ovládnuť pocit krivdy. „Myslela si, že vždy môže vyhrať. Bola krajšia, obľúbenejšia a priebojnejšia. No v knižnom svete takých bolo veľa a zatiaľ čo ja som sa vlastnými silami dostala do kruhov, ktoré mi pomohli s navrhovaním prvého úspešného projektu, Eva sa nezmohla na viac ako na žalostné ľutovanie samej seba. Hlavne kvôli nášmu dlhoročnému priateľstvu som jej však chcela pomôcť. Cítila som povinnosť urobiť niečo, čím by som jej túto situáciu odľahčila,“ vysvetlila svoje pocity Martina, ktorá verila v to, že by priatelia mali pri sebe stáť, nech sa deje čokoľvek.

„A tak som sa cez jedného z architektov nakontaktovala na editora, ktorý sa mohol pozrieť na Evine knihy. Vedela som, že sa zahrávam s ohňom a nemala by som riešiť Evine záležitosti len preto, že sa cítim vinná za jej neúspech, no nemohla som si pomôcť. To, že som priložila ruku k dielu, nakoniec vyústilo do vydania Evinho prvého rukopisu, ktorý sa hlavne vďaka skvelému marketingu a príbehu o nás dvoch prekvapivo dobre predával.“

Mohlo by vás zaujímať: Myslela som si, že spoločná dovolenka zachráni náš vzťah: Až tento moment mi ukázal, že klamem samu seba

"Z Evy sa razom stala známa spisovateľka, jej správanie však veľkému úspechu nezodpovedalo. Často bola nevrlá a nespokojná nielen na svojich fanúšikov, ale aj blízkych. Stretávali sme sa menej ako kedysi, takmer vôbec, ak mám pravdu povedať. Svojím správaním však od seba odrádzala nielen mňa, ale aj možných budúcich vydavateľov, ktorí sa túžobne dožadovali pokračovania. Myslela som, že možno len potrebuje zmeniť vzduch a na chvíľu utiecť pred tlakom novinárov, a tak som ju pozvala na vidiek ku svojím rodičom. Teraz viem, že to bola zásadná chyba,“ spomína Martina.

Niektorým treba dať zbohom

Eva totiž krásny víkend využila na to, aby si s Martinou vybavila osobné účty. „Priamo pred mojimi rodičmi mi vykričala, že som jej zničila kariéru aj budúcnosť. Vraj sa nedokáže vyrovnať s tým, že som sa vlastným úsilím dopracovala tak ďaleko a svoj úspech som jej ako výsmech šplechla do tváre tým, že som sa za ňu prihovorila u editora. Nechcela som veriť, že to myslí vážne. Vlastne nikto neveril. Moji rodičia, ani môj brat. Z Evy sa stala hysterka, ktorá si nevie upratať vlastný život a neváži si nezištnú pomoc. Svoje vlastné problémy si bez príčiny vylievala na mne. Nemyslela som si, že ľudská závisť môže zájsť až tak ďaleko,“ šokovane tvrdí Martina, ktorá Evu poslala ešte v ten večer preč. Nechcela totiž, aby sa jej komplexy časom naozaj dostali pod kožu. Priateľstvo alebo nie, niekedy treba vedieť, kedy to už viac nemá zmysel.