Presunúť na hlavný obsah

Myslela som si, že kvôli mne opustí partnerku: Až po tom, čo niečo povedal, som si uvedomila, že nás chcel obe

Partnerské vzťahy

Niekedy nás nesklamú ľudia, ale samotné očakávania, ktoré máme. V súvislosti s nimi a s vecami, ktoré sú len v našich predstavách.

My ženy sme naivné, a muži flegmatickí

Toto je jedna z vecí, ktoré si Diana neuvedomovala ešte dlho potom, čo svoj kontakt s Michalom prerušila.  „Poznáte to. Spoznáte ho, neviete o ňom nič a aj napriek tomu, že si tak celkom nie ste istá do čoho idete, jednoducho sa zamilujete. Bezhlavo a absolútne. Bez nárokov na nič viac než jeho lásku a úprimnosť. Tak to bolo aj pri Michalovi. Až na ten rozdiel, že svoju lásku nedával len mne a úprimný bol možno len sám k sebe. Ale aby som začala pekne po poriadku.“ približuje svoju situáciu Diana, ktorá si kvôli zamilovanosti prežila svoje.

Inšpirujte sa: Kvôli manželovej aférke vychovávam cudzie dieťa: Trvalo mi roky, kým som sa s tým dokázala vyrovnať

„Začalo to nevinne. Vedela som, že som mu sympatická, no nič viac. Nikdy sme neboli ani len kamaráti, takže som za jeho záujmom nehľadala skutočne žiaden skrytý zmysel. Až po čase mi prišlo zvláštne, ako veľmi veľa času trávime spoločnými konverzáciami či prechádzkami. No nebránila som sa tomu, som mladá, nezadaná a môžem si predsa robiť čo len chcem. Myslela som si, že to rovnako berie aj on, a tak som spoločne strávený čas považovala skutočne za plnohodnotný.  Časom som si ale uvedomila, že sa mi okolo neho začína točiť celý svet a aj napriek vzájomnej náklonnosti sa nezdalo, že by to Michal chcel posunúť niekam ďalej.“ dodáva.

Kto by to povedal...

„Po dvoch mesiacoch mi to už nedalo a tak som sa začala pýtať jeho priateľov. Zhodou okolností sme mali niektorých spoločných známych, ktorí sa však doteraz k nášmu vzťahu nechceli nejak viac vyjadrovať, no pri priamej konfrontácii už nemali kam ujsť. Po tom, čo som sa však dozvedela, čo mi celý čas tajil, nevedela som, či som radšej nemala ostať v nevedomí. Michal mal vraj totiž síce nefungujúci, ale dlhodobý vzťah. Tak nefungujúci, že ho predo mnou dokázal šikovne skrývať celý ten čas, avšak tak pohodlný, že sa ho zjavne nechcel vzdať. Prvé dni som bola ako obarená, nezdvíhala som telefón, nevedela som, čo mu mám povedať a či sa mám priznať, že všetko dávno viem.“

„Po týždni som si povedala, že zvolím úplne inú stratégiu, budem priebojnejšia, silnejšia a ženskejšia. Ukážem mu, prečo by mal ostať so mnou a vzdať sa niečoho, čoho sa drží ako topiaci slamky. Neuvedomila som si však, že jediný, kto sa v tej chvíli topil, som bola ja. Zvládala som sa pretvarovať, že nič neviem niečo vyše mesiaca a hrala som rolu plnohodnotnej partnerky v nádeji, že sa ňou nakoniec aj stanem. On však v jedno ráno povedal niečo, čo moju nádej potopilo úplne. Vraj si berie hypotéku a chcel by počuť môj názor. V akej výške, či nie je skoro a ako by mal postupovať. Vtedy do mňa udrel blesk. Berie si hypotéku, aby mohol bývať s ňou. V tej svojej idylke. Vzťahovej a životnej.“ ešte stále s prekvapením dodáva sklamaná Diana.

Mohlo by vás zaujímať: Po roku od nášho rozchodu ma zavolal na večeru: Moja reakcia ho primäla k šokujúcemu kroku

Keď postavím na prvé miesto seba

Možno to vtedy bolo na ňu veľa, teraz si však Diana uvedomuje jedno. Akú strašnú hlupaňu zo seba robila. A to nie pred ním, ale pred samou sebou. Mala už dávno zavrieť dvere a pohnúť sa dopredu a nie čakať na to, že niekto, kto nevie dať dokopy ani svoj vlastný život a považuje pretvárku za riešenie, bude niekedy schopný radikálne zmeniť všetko, čo si rokmi pekne vyskladal. „Občas treba ľudí nechať ísť. Lebo nám odčerpajú aj ten posledný kúsok zdravého rozumu a energie.“ dodáva Diana, ktorá si zrejme vzala poučenie na celý život.

Prečítajte si: Od začiatku nášho vzťahu by mi zniesol aj modré z neba: Kvôli tejto črte v jeho správaní ma však úplne odradil