Presunúť na hlavný obsah

Moja dcéra bola veľmi náročná: Rozhodla som sa jej ukázať, o čom sú skutočné Vianoce trocha drastickým spôsobom

Sex a vzťahy

Nikdy som si to nechcela pripustiť, ale svoju jedinú dcéru som naozaj rozmaznala. Podľa zoznamu jej vianočných prianí na tento rok som vedela, že ak to nezarazím teraz, prerastie mi jej výchova cez hlavu...

V očiach dospelých stále dieťaťom bez otca, mala však všetko 

Magdaléna (35) je mamou 15-ročnej Frederiky. Mala ju pomerne mladá a bola na ňu v podstate sama. Otec jej dcéry si to na poslednú chvíľu rozmyslel a nechal ju v tom samu. S výchovou jej pomáhali jej rodičia, avšak všetci sa svorne odmala pričinili o to, že je dnes taká, aká je. „Ja aj moji rodičia sme ju stále videli ako len úbohé dieťa bez otca, hoci mala nás, tety a strýkov, skvelé rodinné zázemie a po finančnej stránke sme nikdy nemali núdzu. Dostávalo sa jej však príliš veľa pozornosti, darčekov a chvály, na ktoré si rokmi zvykla a očakávala ich už aj za úplne banálne veci. No jej tohtoročný zoznam toho, čo by chcela na Vianoce bol skutočne rozsiahly,“ opisuje situáciu naša čitateľka Magdaléna. 

Mohlo by vás zaujímať: Moja mama sa po 15 rokoch rozhodla pre dalšie dieťa: Takéto prekvapenie ma čakalo po narodení mladšej sestry

Nahnevaná sama na seba, že som toto dopustila 

Tak si Magdaléna povedala, že ju bude musieť na Vianoce nemilo prekvapiť: „Povedala som jej, že si musí vybrať na Vianoce iba jeden darček, ktorý naozaj chce, pretože všetky rozhodne nedostane. Samozrejme sa správala ako malé rozmaznané  dievča. Vraj prečo som k nej taká zlá a nedoprajem jej. Vraj predsa o tom Vianoce sú. Bola som nahnevaná sama na seba, že som dopustila, aby si myslela, že Vianoce sú naozaj len o darčekoch,“ pokračuje. 

Čítajte tiež: Voľná výchova detí sa stáva čoraz populárnejšou: Tamaru však stálo manželstvo

Nečakané výlety, ktoré jej mali ukázať, čo je naozaj dôležité

„Tak som sa rozhodla ukázať jej skutočného ducha Vianoc a na druhý deň som ju vzala do ubytovne pre bezdomovcov, kde sme im rozdávali jedlo a teplé oblečenie. Bola to charita a mala jej ukázať, že má byť vďačná aj za jedlo a šatstvo, ktoré sa jej dostáva,“ rozpráva ďalej. Jej dcéra bola najprv zdesená, vraj preč to robia, ale vedela, že nemá na výber tak to s mamou vydržala až do konca. Potom sa zamkla do izby a nechcela s nikým hovoriť. 

Jedna lekcia však rozhodne nestačila, preto jej Magdaléna prikázala, aby si pretriedila veci, ktoré aj tak nenosí a zbalila ich do tašiek. Frederika nechápala prečo sa musí zbavovať svojich vecí, ale mamin direktívny hlas uposlúchla: „Na ďalší deň sme zobrali jej aj moje vytriedené šatstvo spolu s nejakými jej starými, ale zachovanými hračkami z detstva a navštívili domov pre týrané matky s deťmi, ktorý riadila moja známa. S Frederikou sme sa tam zdržali dlho a dokonca som si všila, že moja dcéra sa s deťmi hrá, prihovára sa im a smeje sa s nimi. Potešilo ma to,“ priznáva. 

Neprehliadnite: Tieto mamy svoje deti nadovšetko milujú: Mnohí však ich lásku nedokážu pochopiť, dôvod vás skutočne ostane

Keď už si myslela, že to prehnala, dcéra ju prekvapila

Tieto charity a návštevy, podnikli spolu počas vianočných sviatkov ešte niekoľkokrát a zakaždým, keď prišli domov, dcéra sa len zavrela do svojej izby a chcela byť sama. Jedného večera, keď si už Magdaléna myslela, že to možno aj trocha prehnala, vyšla Frederika z izby na večeru, počas ktorej nepreriekla ani slovko. No po nej sa matke prihovorila týmito slovami: „Mami, ja na Vianoce vlastne nič nepotrebujem. Nemohli by sme nakúpiť radšej nejaké jedlo pre tých bezdomovcov a hračky pre deti z útulku? Sľúbila som im, že ich prídem  do Štedrého dňa ešte navštíviť a rada by som im priniesla aj nejaké darčeky.“ V tej chvíli sa Magdaléna rozplakala, že predsa len Frederika pochopila, čo jej tým chcela naznačiť.