Presunúť na hlavný obsah

Jedna vec, ktorá nám najviac bráni v odchode od partnera: Kvôli tomuto veľa z nás zostáva v nefunkčnom vzťahu

Partnerské vzťahy

Nie každý je schopný zo dňa na deň úplne zmeniť svoj život a hlavne pokiaľ ide o vymanenie sa zo vzťahu, v ktorom ani zďaleka nie sme spokojní.

Naše sebavedomie nám bráni

Často je hlavne nízke sebavedomie tým, čo ľuďom bráni odísť zo vzťahu, ktorí ich ničí. Samotná predstava toho, že si už lepšieho partnera nikdy nenájdu, pretože si ho jednoducho nezaslúžia, ich máta a nedá im spávať. Nízke sebavedomie a predstava, že nikto lepší by o nás nestál, má však za následok bezvýznamné strácanie času, ktoré v otázke vzťahov nemá čo hľadať.

Nenechajte si ujsť: Päť klamstiev, ktoré hovorí každá žena: Toto sú veci, čo nemyslíme úprimne

Práve preto, že si neveríme, neočakávame nič podobné ani od partnera a to, čo dostávame zo vzťahu, aj keď je to často úplne minimum, nám postačuje.

Nič lepšie nenájdem

Ľudia, ktorí sa vo vzťahu trápia často zvažujú iné alternatívy. Väčšinou je tou najpravdepodobnejšou samota alebo iný, nepoznaný a nepreskúmaný vzťah. Prečo by však človek, ktorý má stabilitu, domácnosť a vybudovaný vzťah zahodil všetko za hlavu, ak by ho vzápätí nečakalo nič lepšie ako život osamote alebo niečo, čo možno po prvom bláznivom ošiali skončí tragicky? Ľudia nemajú radi zmenu a to platí vo všetkých oblastiach života. Znamená totiž, že už nič nebude také ako bývalo, a pre niektorých je táto predstava horšia ako akýkoľvek nefungujúci vzťah.

Prečítajte si aj: Vlastnosť, ktorá nám vadí na iných, veľa napovedá o nás samých: Kvôli tomuto často súdime iných namiesto seba

Tie nehmotné investície

Nie všetko je o peniazoch. Áno, veľa nešťastných partnerov spolu býva, vlastní spoločný majetok alebo si vzalo úver, všetky tieto veci sa však dohodou a pokojným rozhovorom dajú nakoniec vyriešiť. Horšie je to však s takzvanou „emocionálnou“ investíciou. Všetko, čo spolu partneri, ktorí už nie sú šťastní tak ako predtým, prežili, vytvára spomienky, na ktoré sa viaže neuveriteľné množstvo emócií.

A aj keby chceli vzťah zo dňa na deň ukončiť, nie je to také jednoduché. Čím dlhšie vzťah trvá, tým menej sme ochotní hodiť všetko, čo sme doň investovali za hlavu.

Nechceme ublížiť

Možno nás samých podobný vzťah ubíja, ako by sa však cítil náš partner, keby mu odrazu povieme, že chceme vzťah ukončiť? Nechceme a možno nedokážeme človeku, na ktorom nám záleží ublížiť natoľko, že by sme vyšli s pravdou von. Bojujeme sami so sebou a v tom horšom prípade do toho ťaháme ešte niekoho tretieho. Snažíme sa kľučkovať medzi všetkými alternatívami bez toho, aby sme sa rozhodli pre jednu konkrétnu.

Inšpirujte sa: Najdôležitejšia úloha a zároveň lekcia v živote: Prijať samého seba takého, aký si!

Takéto riešenie situácie je však najhoršie zo všetkých a veľa hovorí o našom charaktere. Podvedome tým totiž ubližujeme všetkým zúčastneným a svojmu partnerovi najviac. Ak si totiž nevieme urobiť poriadok ani vo vlastných myšlienkach a tom, čo vlastne chceme, nemôžeme pomoc očakávať od iných.  Predsa len, každý si je strojcom svojho šťastia sám a život máme iba jeden. Je škoda stráviť ho s tým „nesprávnym“ kvôli vlastnej zbabelosti. 

Myslíte si, že je ťažké ukončiť nefungujúci vzťah?

spolu hlasovalo 914 ľudí

Áno
797
Nie
117