Presunúť na hlavný obsah

Deti sú zrkadlom mamy: Len ak zmeníte toto, budete mať doma šťastné a zdravé dieťatko

Rodinné vzťahy

Hovorí sa: „Šťastná mama, šťastné dieťa.” No a ono sa to nielen hovorí. Je na tom kus pravdy. Skúsili ste sa niekedy zamyslieť, čo môže byť skutočnou príčinou bezdôvodného plaču a kriku vášho dieťatka? Možno budete prekvapené!

Nie je plač ako plač

Hádzanie sa o zem, krik, hnev. Dobre to poznáte? Nuž možno by ste sa mali zamyslieť, čo je jeho skutočným dôvodom. Nie je totiž plač ako plač. A rovnako nie je hnev ako hnev. Hoci každé dieťa v istej fáze života prechádza obdobím vzdoru, práve vďaka vyrovnanej a pokojnej mame, by mala táto fáza trvať naozaj len chvíľku.

Deti skutočne zrkadlia

Ak sa čoraz častejšie opakujú situácie, kedy sa váš drobec snaží na seba upútať pozornosť neprimeraným spôsobom, môžete byť dôvodom vy sama. Vieme, že svoje dieťatko miluje každá mama najviac na svete a dala by mu aj posledné. No v niektorých prípadoch zabúdame na to, že práve detaily, ktoré nepovažujeme za podstatné, môžu veľmi ovplyvniť správanie našich najmenších. Pokiaľ si domov odnášate plnú hlavu starostí a problémov automaticky ich prenášate aj vaše zlatíčko. Keď sa hráte na ihrisku a do toho nervózne odpisujete na “xy” emailov, dieťa to vníma. Všetky vaše pocity a emócie sa automaticky prenášajú na neho. Najmä do troch rokov života, totiž stále funguje akási pomyselná pupočná šnúra medzi mamou a dieťaťom. Takže ak ste vy sama v strese, nemôžete očakávať, že váš drobec bude spokojný. 

Venujte sa im bezpodmienečne

Naozaj platí staré známe: „Šťastná mama, šťastné dieťa.” Je nám jasné, že sa to ľahšie povie, ako urobí, no skúste nechať za dverami kancelárie aj vaše starosti. Po príchode domov sa s deťmi naozaj hrajte. Ale nie tak, že ste tam a sledujete ich, no myšlienkami ste niekde inde. Musíte byť skutočne pri nich. Lebo deti sú zázračné. Sú oveľla vnímavejšie a čistejšie ako my dospelí. A vedia, kedy sa len tvárite, že vás zaujíma, čo robia a kedy je to naozaj. Skúste byť každý deň aj vy na chvíľku opäť malým dievčatkom a tešte sa z maličkostí. Jednoducho skúste žiť o niečo pokojnejšie a rovnako to potom budú robiť aj vaše deti. Lebo tie sú skutočne zrkadlom svojej mamy.