Presunúť na hlavný obsah

Na túto vetu od mužov sú čerstvé mamičky najviac alergické: Hovorí ju aj váš muž?

Rodinné vzťahy

Nie všetci muži sú rovnakí a len málo z nich rozumie ženám. Kým niektoré veci, ktoré vyslovia, možno nemyslia až tak vážne, nás ženy dokážu veľakrát zraniť.

Pokiaľ ste sa len prednedávnom stali mamou, asi rozumiete, aké náročné je behať okolo bábätka a ako veľmi vám dá táto neustála starostlivosť zabrať. Pokiaľ máte manžela, či partnera, ktorý vám so starostlivosťou pomôže, ste šťastná žena. Ak náhodou svojho muža takmer vôbec nevidíte, zrejme patrí do tej druhej kategórie. 

Mohlo by vás zaujímať: Ako zvládnuť starostlivosť o jedno dieťa? Rozhovor so Slovenkou a mamou 5-tich detí vás inšpiruje

Hoci celý pôrod stojí na žene, ostatné povinnosti týkajúce sa starostlivosti je dobré si už na začiatku podeliť. Hlavne preto, aby ste sa vyhli jedného dňa vete, ktorá nepoteší asi žiadnu ženu na svete.

"Starostlivosť o dieťa je vyslovene práca len pre ženy."

Možno sa aj vám po celom dni strávenom s dieťaťom už stalo to, že manžel prišiel z práce a išiel sa ďalej venovať svojim povinnostiam namiesto toho, aby vám pomohol. Práve počas tohto kroku nastáva množstvo problémov vo viacerých vzťahoch. Aj žena si potrebuje občas vydýchnuť na to, aby mohla na druhý deň fungovať znova. Toto však niektorí muži nechápu a po vyslovení prosby sa vyhovárajú na to, že starostlivosť o dieťa je čisto ženská práca. Oni sú unavení z práce a posledné na čo myslia je strávený čas pri plačúcom bábätku.

Napriek tomu, že ženy materstvo milujú a materskú dovolenku zvládajú s prehľadom, potrebujú vedieť, že maju pri sebe oporu, ktorá ich dokáže aspoň na malú chvíľu nahradiť. Niekedy ide o skutočne krátky čas, či len o postráženie spiaceho dieťaťa.

Prečítajte si: 7 vecí, v ktorých je výchova dcéry iná ako syna: Toto zmeňte a vychováte statočnú a nezávislú ženu

Je skvelé keď sa muž dokáže a chce finančne starať o rodinu, ale rovnako dôležitý je aj čas, ktorý je ochotný stráviť so svojimi potomkami a manželkou. Nie je to iba o peniazoch, ale aj o reálnej prítomnosti partnera a zdieľaní zážitkov a deľbe povinností. Manželia by preto mali fungovať spolu ako dvojica, nie ako jednotlivci, ktorých spája hypotéka, papier, či len spoločná spálňa.

Myslíte si, že je starostlivosť o dieťa čisto ženskou záležitosťou?

spolu hlasovalo 1028 ľudí

áno
190
nie
838