Presunúť na hlavný obsah

O tomto svojim deťom nikdy neklamte: Môže to mať do budúcnosti ďalekosiahle následky

Rodinné vzťahy

Niekedy aj malé klamstvo dokáže nevídané veci... Toto je pár situácií, o ktorých by ste pred deťmi nemali mlčať celý život.

1. O vašom vzťahu

Deti sú obzvlášť citlivé na svoje rodinné prostredie. Preto aj v prípade, že to doma nemáte ideálne a váš partnerský vzťah práve prechádza ťažším obdobím, skúste sa s vaším dieťaťom porozprávať o veciach otvorene. Zbytočné zatĺkanie a pretvárka narúša prirodzenú rovnováhu a vaša ratolesť nie je natoľko hlúpa, aby časom neprekukla, že sa niečo deje. Úprimnosť v týchto prípadoch dokáže naozaj divy.

Inšpirujte sa: Moja dospievajúca dcéra ma takto oklamala: Vďaka jej klamstvu sa nám nakoniec podarilo zlepšiť vzťah

2. O tom, čo pre vás v skutočnosti znamená

Je samozrejmé, že chcete byť autoritou a len veľmi ťažko sa vám vytvára zdravý balanc medzi láskou, ktorú voči svojmu dieťaťu pociťujete, a typickým rodičovským výchovným postojom. Svojmu dieťaťu by ste však náklonnosť mali dávať najavo čo najviac. Neskrývajte svoje pocity a netvárte sa príliš stroho a dôležito len preto, aby ste si zachovali rešpekt. Dieťa si ho k vám totiž vytvorí automaticky. Čím viac sa mu otvoríte, o to lepšie.

3. O vašom mladíckom živote

Každý chce pôsobiť ako vrchol vzornosti, avšak všetci dobre vieme, že sme si čo to prežili. Preto sa nebojte vyjsť občas s farbou von a priznajte svojmu dieťaťu mladícke zálety. Vaša úprimnosť si ho natoľko získa, že sa váš vzťah okamžite posunie na inú úroveň. Navyše sa nemusíte báť ani toho, že by vaše dieťa pred vami nebodaj niečo tajilo. Rado a s chuťou vám vyrozpráva najnovšie zážitky z večera v partii.

Prečítajte si: Deň, v ktorom ste sa narodili, prezradí, akou budete matkou: Štvrtok patrí emotívnym, sobota zase ambicióznym

4. O dôležitosti priateľstva

Ak sa vaše dieťa aj nebodaj pohádalo so svojou najbližšou priateľkou či priateľom, vysvetlite mu, aký dôležitý je podobne blízky človek v živote. Neprekrúcajte situáciu tak, aby sa vaše dieťa cítilo lepšie a neuvedomovalo si vážnosť situácie. Samozrejme, že mu chcete odľahčiť prvú zlú skúsenosť, skúste to však zobrať z druhého konca a poukážte na dôležitosť priateľstva a jeho neuveriteľné benefity. Len tak si bude i do budúcna vážiť blízkych ľudí naozaj naplno.

5. O vašich slabostiach

Nikto nie je dokonalý. Ani vy. A vaše dieťa to chápe. Čím skôr sa prestanete hrať na ideálnych rodičov a dáte mu najavo, že aj vy robíte chyby a niekedy i závažné, tým ľahšie vaše dieťa pochopí,  že robiť chyby je ľudské. Neokradnite ho o túto skutočnosť, dieťa totiž musí vedieť, že i jeho rodičia majú potenciál občas zlyhať a i jeho možné zlyhanie nebude mať žiadne nezvratné následky.

Nenechajte si ujsť: Vybudujte vášmu dieťaťu zdravé sebavedomie: Stačí, ak zmeníte tieto štyri veci vo výchove

6.  O jeho schopnostiach

Každý rodič by chcel mať doma nového Einsteina, realita je však často iná. Možno z vášho syna nebude génius vo fyzike, no v niečom určite vynikať bude. Neklamte mu preto pre vlastné potešenie a veďte ho k rozvýjaniu toho, v čom je skutočne dobrý. Či už je to futbal alebo matematika, všetko má predsa svoje čaro a uplatnenie. Klamať len preto, že ste zo svojho syna alebo dcéry chceli mať niečo iné, je viac než len smutné.

7. O podstate života

Netvrďte, že život je hračka a nič ťažké ho nikdy nestretne. Toto klamstvo ho dovedie do ilúzie, z ktorej sa bude musieť veľmi skoro a veľmi tvrdo zobudiť. Radšej ho postupne pripravte na to, ako v skutočnosti vyzerá naozajstný život a podporujte ho na každom kroku. Postupne pochopí, že všetko dobré i zlé vytvára harmóniu, ktorá by inak len ťažko fungovala.

Neprehliadnite: Túto aktivitu by ste mali robiť s vašimi deťmi a manželom častejšie: Posilní to vaše vzťahy a rodinné puto

Myslíte si, že klamať dieťa je správne?

spolu hlasovalo 249 ľudí

Áno
17
Nie
232