Presunúť na hlavný obsah

Viete, ako vychádzať s ľuďmi, ktorých nemáte radi? Stačí sa sústrediť na tieto veci a bude to pre vás jednoduchšie

Partnerské vzťahy

Len málo ľudí si dnes môže povedať, že vychádza úplne s každým. Je to takmer nemožné, keďže sme tak veľmi rozdielni a hlavne nároční.

To, že sa v našom okolí nájde niekto, kto nám nevyhovuje, je preto z ľudského hľadiska úplne normálne. Pokiaľ nám tento človek nezasahuje do života, pravdepodobne ho nevyhľadávame. Čo však v takom prípade, že ide o niekoho, s kým sa denne stretávame, niekoho, s kým pracujeme či trávime viac času, ako by sme v skutočnosti chceli?

Čítajte aj: Toto sú najlepšie lekcie z filmu Diabol nosí Pradu: Šéfka, na ktorú sa nezabúda!

Ak máme vo svojom okolí človeka, ktorého nemáme radi, ani tak nezáleží na tom, aby sme sa s ním za každú cenu spriatelili, ale skôr na tom, aby sme sa s ním naučili vychádzať v rámci možností.

Kontrola nad vlastnými emóciami

Hoci nás dotyčný človek môže vytočiť, iba my sami sme zodpovední za to, ako nás to celé v skutočnosti rozhádže. Žiadny človek nemá nad nami takú moc, aby riadil naše vlastné emócie a hlavne reakcie s nimi spojené. Práve preto je dôležité uvedomiť si, že ani ten najhorší človek na svete nie je zodpovedný za naše impulzívne správanie či vnútorný hnev. Najjednoduchšie je prevziať všetku zodpovednosť za naše emócie a nenechať sa vytočiť. Nikomu tým totiž neubližujeme viac ako sami sebe.

Pokojná reakcia s nadhľadom

Pokiaľ sa dostanete do konfrontácie s človekom, ktorý vám nie je sympatický, snažte sa reagovať s nadhľadom, pretože nie je nič horšie než to, keď sa znížite na jeho úroveň. Ak ide o kolegu či nepríjemnú kolegyňu, najlepšie spravíte, ak si zachováte chladnú hlavu a reagujete pokojne, profesionálne a hlavne s prehľadom. Nakoniec je lepšie byť ten, kto sa nad celou situáciou iba pousmeje, ako ten, kto sa nechá vytočiť a nakoniec povie niečo, čo v konečnom dôsledku nechcel.

Rešpekt

To, že niekoho nemáme radi, ešte neznamená, že by sme mali voči nemu stratiť rešpekt. Nikto z nás nie je dokonalý, a hoci nám dotyčný nevyhovuje, aj on je len ľudská bytosť, ktorá robí chyby podobne ako my. Rešpekt je alfou a omegou všetkých medziľudských vzťahov, preto ho v žiadnom prípade nestrácajme.

Inšpiruj sa druhými

Niekedy nie je na škodu inšpirovať sa naším vlastným okolím a ľuďmi, ktorí s dotyčným človekom vychádzajú lepšie ako my sami. Práve preto je dobré občas si všimnúť profesionálne správanie našich kolegov či priateľov a nechať sa inšpirovať. Možno stačí zmeniť prístup a celú napätú situáciu jednoducho odľahčiť. Ak sa raz ocitnete v opačnej situácii, určite to aj vy sami oceníte.

Prečítajte si: Podľa tohto si muži vyberajú svoju budúcu manželku: Ste na zozname?

Mne samej sa vždy osvedčilo hlavne to, keď som sa vžila na chvíľu do kože človeka na druhej strane. Nikto z nás to nemá v živote ľahké a nie každý dokáže reagovať s nadhľadom. Bráni nám v tom vlastné nešťastie, zlyhanie, závisť či nedostatok lásky. Vždy, keď musím čeliť človeku, ktorý mi nevyhovuje, alebo ma v minulosti zranil, uvedomím si, že všetko negatívne pochádza z našej minulosti a z toho, čím sme si prešli a ako s nami ľudia kedysi zaobchádzali. Napriek tomu reagujem s chladnou hlavou a keď to nejde, nereagujem vôbec. Raz mi moja mama povedala múdru myšlienku: „Ak niekoho nemáš rada, pravdepodobne je to preto, že na ňom vidíš podobné chyby, aké máš ty sama.“ Samozrejme, že sa nikomu ľahko nepočúva to, že ani on nie je dokonalý a robí chyby, ale bohužiaľ aj to je realita. Nabudúce menej súďme a viac sa sústreďme na to, kým v skutočnosti sme a ako žijeme.

Viac sa o vzťahoch, a iných zaujímavých témach dočítate v najnovšom čísle magazínu Feminity, ktorý je práve v predaji!