Presunúť na hlavný obsah

Ako bojovať s vyrážkami?

Poradňa krásy

FEMINITY vám ponúka novú poradňu! Ak máte akýkoľvek problém, ktorý sa týka vašej kože - neváhajte a konzultujte ho s dermatologičkou. Na vaše otázky odpovedá MUDr. Michaela Blaško, PhD. Dnes sa dozviete, čo znamenajú "bodky z holenia nôh, ale i to, ako bojovať s bielymi vyrážkami. Ak máte aj vy problém, pošlite otázku pomocou formuláru.

 

Dobrý deň. Chcela by som poradiť. Čo mám urobiť aby som mala peknú pokožku nôh. Moja pokožka na nohách je úplne zvláštna, stále mám bodkované nohy asi pravdepodobne z holenia. Proste také viacmenej červené bodky. Skúšala som rôzne spôsoby holenia a taktiež peeling používam a rôzne krémy, no žiadny výsledok.
 
Dobrý deň, vo Vašom prípade ide o tzv. Folikulárnu akcentáciu- čo v preklade znamená, že máte zvýraznené ústia vlasových folikulov. Ide o stav kože,ktorý pretrváva, nedá sa vyliečiť. Je vhodné používať peelingy a zmäkčujúce krémy/telové mlieka, napr. s obsahom urey alebo kyseliny mliečnej.
 
OTÁZKA: Dobrý deň, rád by som sa spýtal, mám 20 rokov, a už priblížne 5 rokov mám problém s malými bielymi pupáčikmi, dajú sa jednoducho vytlačiť a vytečie z nich biely maz...zo začiatku boli len na tvári, ale časom sa rozšírili na chrbát a brucho, úpravou stravy sa to mierne upravilo, hlavne brucho.... 
Moja dermatologička mi tvrdila, že vyrážky na bruchu niesu akné a tak to vôbec neriešila, na tvár som používal som Duac gél a ešte jednu mastičku, ale po vysadení sa stav opäť zopakoval...tučnú stravu už nemám asi rok, sladké som obmedzil na minimum, môže ísť o nejakú hormonálnu nerovnováhu alebo vylučovanie škodlivín pečeňou cez pokožku? 
Ďakujem
 
Dobrý deň, z Vášho opisu je veľmi ťažko povedať , o aké ochorenie by mohlo ísť.
Pravdepodobne niektoré zo skupiny pustulóznych dermatóz, medzi ktoré patrí napríklad pustulosis eosinophylica- vyskytuje sa prevažne u mladých mužov s poruchou imunitného systému, prejavy bývajú lokalizované na tvári, hrudníku, končatinách. Hojenie prebieha za vzniku pigmentových škvŕn.
Je potrebné, aby ste navštívili kožného lekára opäť a ochorenie dôkladnejšie zdiagnostikovali.
Možno ide o folikulitídu- zápal v oblasti vlasových folikulov. Toto ochorenie býva tiež časté u mladých mužov, ktorí pravidelne posilňujú a používajú pritom rôzne proteínové potravinové doplnky. Po ich vysadení sa stav kože upraví aj sám.

MUDr. Michaela Blaško, PhD.

V odbore dermatovenerológia pracuje od roku 2004, kedy nastúpila na Dermatovenerologickú kliniku Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Počas prvých 4 rokov sa venovala predovšetkým lekárskej mykológii, z ktorej získala doktorát po obhájení dizertačnej práce v roku 2009. V roku 2008 absolvovala špecializačnú skúšku - EU atestáciu v odbore Dermatovenerológia. Okrem všeobecnej dermatológie sa venuje aj estetickej medicíne. Zároveň je ambasadorkou značky Dove na Slovensku.