Presunúť na hlavný obsah

VIDEO: Spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová predstavila svoju zbierku slovenských ľudových krojov

Feminity TV

Spoznajte číru slovenskú krásu a príďte si pozrieť vybranú časť zbierky známej spisovateľky, ktorá je po prvýkrát dostupná na verejnosti. V rozhovore vám prezradila viac o tejto krásnej zbierke ženských a detských krojov z rôznych regiónov.

Počas výstavy s názvom „Od kolísky v kráse“ spoznajú návštevníci nádheru hneď viacerých regiónov Slovenska. Na výstave v Auparku si môžete pozrieť nádhernú zbierku rodinných klenotov v podobe ľudových krojov, odevných doplnkov a výšiviek. Slovenská spisovateľka nám v rozhovore priblížila viac!

FEMINITY TV: V rozhovore so slovenskou spisovateľkou sa dozviete viac o jej zberateľskej záľube

Mohlo by vás zaujímať: Spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová: Takto jej to pristane s dcérkou, ktorú vedie taktiež k tradíciám

Zbierka slovenskýchh klenotov

Výnimočnosť tohto projektu spočíva v predstavení slovenských klenotov širšej verejnosti prostredníctvom nádhernej zbierky slovenských ľudových krojov. Slovenská spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová si myslí, že poznatky o slovenských krojoch je najlepšie získať od našich starých rodičov či ľudí, ktorých spomienky siahajú do čias, keď sa kroje nosili v bežný deň. „Najdôležitejšie je stretávať sa s ľuďmi a  komunikovať o krojoch, chytiť si to a opýtať sa, ako sa čo kombinovalo či pre koho to bolo vhodné. Najlepší respondenti na tieto otázky sú starší ľudia, ktorí si ešte pamätajú na dobu, keď bol kroj súčasťou normálneho oblečenia,“ prezradila sympatická Tamara.

Tradičné ľudové kroje

Známa spisovateľka sa spoločne s rodinou presťahovala do hlavného mesta Portugalska a skĺbiť prípravu zbierky slovenských krojov na ďiaľku nebolo úplne jednoduché. Pre Feminity prezradila, že história ľudových krojov ju zaujímala aj v Lisabone. „Teraz som sa vrátila po dvoch mesiacoch z Portugalska z Lisabonu a tam som sa začala zaoberať tiež otázkou ľudového tradičného odevu,“ dodala s nadšením.

Inšpirujte sa: Pocta slovenským tradíciám: Spisovateľka Tamara Heribanová prišla na Ples v opere v prekrásnom kroji

Jedinečná výstava

Teší nás, že máme na Slovensku inšpiratívnu ženu, akou je Tamara. Táto výnimočná žena, ktorá je spojením krásy a inteligencie nás potešila svojou výstavou slovenských ľudových krojov a veríme, že na podobné projekty sa ešte v budúcnosti môžeme tešiť.