Presunúť na hlavný obsah

Domáci kváskový, špaldovo-ražný chlieb: Ak ho raz ochutnáte, nikdy nebudete chcieť iný

Feminity

Objavili sme recept na perfektný kváskový chlieb, ktorý zvládnete aj vtedy, ak ide o vašu premiéru v jeho pečení. Navyše chutí absolútne fantasticky.

Ak aj vy milujte vôňu čerstvo upečeného chleba, prečo si ho nepripraviť aj doma? Navyše takto pripravený je nielen oveľa chutnejší, ale aj zdravší

Čo budete potrebovať:  

500 g celozrnnej ražnej múky
500 g špaldovej múky
600 ml vody
domáci kvások
1 lyžica soli
1 lyžica rasce

Postup:

1. Najskôr si pripravíme kvások. 4 lyžice múky a 1 dl vlažnej vody prikryjeme dobre priepustnou utierkou, uložíme na teplé miesto. Tri dni každé ráno cesto premiesime, podľa potreby pridáme múku. Takto získate 300 g kvásku na pečenie chleba. Z neho do čistej zaváracej fľaše odoberte 1 - 2 PL na ďalšie pečenie. Skladovať ho môžete i týždeň v chladničke.

2. Múku preosejeme a rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme soľ, rascu, podľa chuti rôzne semienka, vlažnú vodu, kvások a vypracujeme riedke cesto. Postupne do neho do prisypeme aj druhú polovicu múky. Cesto necháme vykysnúť do druhého dňa.

3. Z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník. Teplovzdušnú rúru predhrejeme spolu s plechom alebo misou z varného skla na 200 °C a vložíme  bochník chleba. Ostrým nožom urobíme zárezy, aby vzduch mohol unikať a pečieme. Prvých 15 minút prikrytý, následne rúru stiahneme na 180 °C a pečieme ďalších 45 minút. Chlieb je upečený, ak je kôrka sfarbená do hneda. 

Dobrú chuť!

Prečítajte si: VIDEO: Fotografka Michaela stojí za projektom Bratislava: Takto sa dostala k foteniu a získala si tisíce fanúšikov