Presunúť na hlavný obsah

Silvestrovská pochúťka: Podpecník s nivou a medvedím cesnakom si zamilujte od prvého sústa až po posledné

Feminity

Ak aj vy ešte váhate, akú pochúťku pripraviť na Silvestra kamarátom a blízkym, máme pre vás skvelé a chutné riešenie. Tentokrát sme sa nechali inšpirovať skvelými receptami Tinky Karmažín.

Prečítajte si: Vianočné pečenie: Dokonalé jablkovo škoricové kvietky

Ručíme vám za jedno, tomuto podpecníku odolá skutočne málokto. Chutí totiž naozaj skvele!

Čo potrebujeme: 

Kvások

200 ml teplé mlieko
1 kocka čerstvé droždie 42 gram
1 čl trstinový cukor
2 PL špaldová hladká celozrnná múka

Cesto

450 gram špaldová hladká múka T 630
100 gram  špaldová celozrnná hladká múka
300 ml mlieko 3,5%
200 ml olivový olej
1 ks vajce
1/2 čl himalájska soľ
2 ks niva
150 gram tvrdý syr
2 hrste  medvedí cesnak

Postup: 

Suroviny na kvások si dáme do misky, zamiešame a necháme cca 10-15 min nabobtnať. Do misky si dáme múku, pridáme soľ a zamiešame. Do stredu rozbijeme jedno vajce. K zmesi pridáme vzniknutý kvások, prilejeme mlieko s olejom a necháme robotom cca 10 min vymiesiť lepivé cesto. Cesto si posypeme ešte párkrát múkou a ručne trochu zapracujeme, aby sa odliepalo od stien misky. Nesmie byť však hutné, prisypávajte len zľahka. Má byť úžasne vláčne a jemné. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 min. Musí strojnásobiť objem. Rúru si predhrejeme na 180-200 stupňov. Cesto vyberieme z misky a predelíme na 3 rovnaké časti (ak chceme kruhy) alebo jeden celý na obdĺžnikový plech. Zapekaciu nádobu, alebo plech si vymastíme olejom a takými naolejovanými rukami porozťahujeme cesto. Hrúbku nechajte akú máte radi, či hrubší, alebo tenší. On ešte aj tak nakysne. Medvedí cesnak si nakrájame na malé slížiky a roztrúsime po ceste, posypeme nastrúhanou nivou okrem krajov, tie necháme taký centimeter dva suché - aby sme ich mohli ešte posypať syrom. Cesnak ideálne, aby bol pod syrom, nech vám nezhorí. V prípade chuti ešte posoľte ale pozor, niva je slaná. Pečieme približne 15 min, resp. dochrumkava.

Tip:

Verzie môžete variabilovať podľa chuti, namiesto nivy pridať bryndzu, alebo zamiešanú pochúťkovú smotanu s pažítkou, prípadne aj na sladko, na vrch rozrvstvíte zavárané marhule a posypete mrveničkou z masla, pomletých mandlí, trstinového cukru a škorice.