Presunúť na hlavný obsah

Moderná škôlka nad vinicou Malých Karpát je skutočným rozprávkovom: Dostala nás nielen dizajnom, ale aj týmto

Feminity

Štýlová škôlka 21. storočia predstavuje ozajstný raj pre deti. Nachádza sa v malebnom prostredí nad vinicami na úpätí Malých Karpát a vyzerá ako vystrihnutá z knižky Hansa Christiana Andersena. A to ani z ďaleka nie je všetko!

Musíme uznať, že nás dostala nielen jedinečným a atraktívnym vizuálom, ale najmä útulným prostredím, ktoré je priateľské k deťom. A čo je najdôležitejšie, všade tu cítiť lásku, spolupatričnosť a súdržnosť. 

To čím si však získala srdcia nielen detí, ale aj ich rodičov je viac ako jasné. Dokonalý dizajn je síce fajn, ale tí najmenší si zakladajú na niečom úplne inom. Čím je teda táto škôlka taká výnimočná? ”Rozhodne ľuďmi, ktorí v nej pracujú. Empatia, individuálny prístup ku každému dieťaťu, učenie šité na mieru prostredníctvom zážitkového učenia, to je tá najpodstatnejšia črta v rámci celého výchovno-vzdelávacieho procesu,” hovorí riaditeľka PaedDr. Ivana VargováŠkôlka má kapacitu pre 40 detí a nájdete tu tri triedy, spoločenskú miestnosť, spálničku, vlastnú kuchyňu a dokonalý priestor na hranie. 

Prvoradým cieľom je umožniť deťom prežívať radostné a šťastné detstvo. ”Chceme, aby vedeli, čo je láska a potreba cesty poznania. Naše deti učíme k pravým ľudským hodnotám, k pravidlám rešpektuj a buď rešpektovaný, akceptuj a budeš akceptovaný. A nezabúdame ani na vzájomnú pomoc a priateľstvo. Zameriavame sa na spontánnosť, samostatnosť a tvorivosť dieťaťa.”

Deti tu naozaj každý deň zažívajú nové dobrodružstvá. Veľa tancujú a spievajú, často si pečú, pripravujú si vlastné šaláty z ovocia a zeleninky, ktoré si dopestujú, učia sa zavárať, vyrábajú sirupy, venujú sa muzikoterapii, cvičia jógu a dokonca mávajú aj masáže. Jednoducho stále niečo skúmajú, objavujú a nechávajú pracovať svoju fantáziu. Presne tak, ako by to v detstve malo byť. 

Majú možnosť realizovať sa a rozvíjať prirodzeným spôsobom. A o tom, že samotná pani riaditeľka drobcov naozaj zbožňuje, nemožno pochybovať. Aj pre ňu sú deti zdrojom inšpirácie. ”Pohľad dieťaťa ma mnohokrát inšpiroval "uletieť" do ich sveta. Pozerať sa na problémy s nadhľadom. A tešiť sa z každého dňa. "

Dokonca akýkoľvek problém dieťatka sa snažia vždy riešiť aj na pôde škôlky. Či už ide o emocionálne alebo výchovné ťažkosti. "Napríklad ak príde rodič s tým, že moje dieťa ešte nerozpráva a má už 3 roky. Alebo hryzie, inokedy je veľmi bojazlivé a nesmelé. Vždy sa snažíme nájsť cestu ako pomôcť. Ak to spoločne zdoláme - vyriešime, poradíme, sme šťastní. Toto je pre mňa obrovský a silný moment každodenného žitia v škôlke. Pri deťoch sa človek nabíja akousi zázračnou, nevyčerpateľnou energiou a tou je láska. Deti, to je moje šťastie. Sú jednoducho zázrakom života.”

A naozaj to tak aj funguje. My len môžeme konštatovať, že toto je skutočne malé nefalšované rozprávkovo.