Presunúť na hlavný obsah

Torta na štedrovečernom stole? Skúste škoricovú mňamku

Recepty

Torta sa síce neocitá na stole s vianočným menu často, ale čo tak urobiť tento rok výnimku. Skúsiť môžete škoricovú pochúťku.

Škoricová vianočná torta

Suroviny:

Na cesto:
- 5 vajec
- 2 PL vlažnej vody
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva

Na náplň:
- 500 g jablkového kompótu alebo pyré
- 80 g cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- šťava z jedného citróna
- 5 PL rumu
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vlažnej vody
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1/2 balíčka Smeta-fixu

Na ozdobenie:
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1/2 balíčka Smeta-fixu
- 1 zarovnaná PL kakaa
- 1 zarovnaná PL práškového cukru

Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do peny. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C a v plynovej na stupni 3). Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme a okolo dna upevníme očistený okraj formy. Na prípravu náplne rozmixujeme jablkový kompót a vzniknuté pyré zmiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a rumom. V prípade, že použijeme jablkové pyré, nie je nutné mixovať. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame do jablkovej zmesi. Smotanu ušľaháme so Smeta-fixom a vmiešame do hmoty. Polovicu náplne nalejeme do formy na spodný plát korpusu. Navrch položíme stredný plát korpusu, opatrne pritlačíme a navrch nanesieme zvyšok náplne. Zo zvyšného plátu korpusu vykrojíme formičkou hviezdy. Korpus zľahka posypeme kakaom, položíme na povrch a opatrne pritlačíme na náplň. Tortu uložíme asi na 4 hodiny do chladničky. Na ozdobenie ušľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a potrieme okraj torty. Piškótové hviezdy zľahka poprášime kakaom a práškovým cukrom a tortu nimi ozdobíme.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker